Közélet

Az Európai Bizottság észak-afrikai befektetésekkel fékezné a migrációs áradatot

Az Európai Bizottság észak-afrikai befektetésekkel fékezné a migrációs áradatot

2016. május 24., kedd
Az Európai Bizottság észak-afrikai befektetésekkel fékezné a migrációs áradatot

Az észak-afrikai országokban történő uniós- és magánberuházásokkal fékeznék az Európába tartó migrációs áradatot az Európai Bizottság készülő javaslata értelmében - közölték nevük elhallgatását kérő diplomaták kedden a Politico című brüsszeli hírportállal.

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint a brüsszeli testület 60 milliárd euró értékű beruházást tervez a térségben, amelynek legnagyobb részét magánbefektetőktől várják, azonban az unió is hozzájárulna 4,5 milliárd euróval.

Federica Mogherini

, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a számokat nem erősítette meg, de arról számolt be, hogy

Frans Timmermansszal

, az Európai Bizottság első alelnökével június elején fogják nyilvánosságra hozni az erről szóló terveket, amelyeket a június végi EU-csúcstalálkozó résztvevői elé fognak bocsátani. A bizottsági tervezet az olasz kormány áprilisi javaslatcsomagján alapul, amelynek értelmében az EU pénzügyi és operatív támogatást nyújtana, ezért cserébe pedig az ebben részesülő partnerországok kötelezettségeket vállalnának a határaik ellenőrzése, a migrációs áradat megfékezése, a visszatoloncolt személyek visszafogadása és az emberkereskedelem elleni küzdelem terén. Sajtóhírek szerint a javaslat hasonló lenne az uniós beruházásokat ösztönző befektetési intézkedéscsomaghoz, az úgynevezett Juncker-tervhez. A szükséges források egy részét az Európai Bizottság a 2007-2013 közötti uniós költségvetésben felhasználatlanul maradt forrásokból teremtené elő - tájékoztatta egy illetékes a Politicót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.