Gazdaság

Aradszki András: a cseppfolyós földgáz elterjedése növelné Európa ellátásbiztonságát

Aradszki András: a cseppfolyós földgáz elterjedése növelné Európa ellátásbiztonságát

2016. május 26., csütörtök
Aradszki András: a cseppfolyós földgáz elterjedése növelné Európa ellátásbiztonságát

A cseppfolyós földgáz (LNG) elterjedése növelné Európa energiaellátásának biztonságát - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Rámutatott: meg kell vizsgálni uniós és régiós szinten, hogy az LNG-nek milyen szerepe lehet az ellátásbiztonságban, a piaci verseny kialakításában. Az államtitkár kifejtette: a várakozások szerint LNG-bőség lesz Európában, és ennek fogadására fel kell készülni, Nyugat-Európa ebben a tekintetben jobb helyzetben van Kelet-Európánál. Az államtitkár elmondása szerint a közép- és dél-európai országok a határkeresztező vezetékek megépítésével közelítenék a nyugat-európai infrastruktúrát, és ha lesz ebben a térségben LNG-terminál, akkor reális alternatíva az ellátás cseppfolyós földgázzal. Szerinte a Duna Stratégia az LNG-fejlesztési potenciál megteremtéséről is szól. Jelezte: folyamatosan tárgyalnak a horvát partnerrel arról, hogy a Krk-szigeti LNG-terminál megépítésénél a Magyarország felé jövő gázvezeték legyen alkalmas nagyobb mennyiségű cseppfolyós földgáz behozatalára. Van lehetőség az előrelépésre, az infrastruktúrát kell kiépíteni, és ha ez megvalósul, Európának ez a része is tudja élvezni az LNG nyújtotta alternatívát, árletörő, piacot erősítő hatását - tette hozzá az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.