Közélet

Amerikai előválasztás: Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta

Amerikai előválasztás: Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta

2016. május 23., hétfő
Amerikai előválasztás: Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta

Ha Donald Trump és Hillary Clinton lesz a republikánusok illetve a demokraták elnökjelöltje, akkor a novemberi elnökválasztáson két olyan politikus mérkőzik meg egymással, akinek elutasítottsága évtizedek óta nem tapasztalt mértékű - derül ki a The Washington Post című napilap és az ABC televízió hétfőn nyilvánosságra hozott legújabb felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint

Trumpot

a megkérdezettek hatvan százaléka, míg

Clintont

53 százalék utasítja el. 1984 óta egyetlen elnökjelöltnek sem volt ilyen negatív a megítélése. Az elmúlt évtizedekben a legkevésbé kedvelt elnökjelölt

George H. Bush

volt, az 1992-es újraválasztási kampánya idején, amikor el is veszítette a választást Hillary Clinton férjével,

Bill Clintonnal

szemben. Akkor Busht is a megkérdezettek 53 százaléka utasította el, akárcsak most az egykori first lady-t. Azóta 50 százaléknál nagyobb elutasítottságot csak egyetlen politikus könyvelt el:

Mitt Romney

, volt massachusettsi kormányzó, akit 2012-ben a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 52 százaléka nem kedvelt. A demokraták jelöltségére pályázó politikus vagy demokrata elnökjelölt még soha nem volt olyan népszerűtlen, mint Hillary Clinton a jelenlegi kampányban.

Bernie Sanders

, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folyó küzdelemben vasárnap egyébként az ABC televízió "A Hét" című politikai háttérműsorában azt mondta: azért marad versenyben, mert nem akarja, hogy az amerikaiaknak "két rossz közül a kisebbikre kelljen szavazniuk". A vermonti szenátor vasárnap a The New York Times és a CBS televízió által készíttetett felmérésre utalt, amely szintén Trump és Clinton nagyarányú elutasítottságáról számolt be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.