Közélet

A vállalkozókat kérdezték a bürokráciacsökkentés jövőbeni irányairól Szegeden

A vállalkozókat kérdezték a bürokráciacsökkentés jövőbeni irányairól Szegeden

2016. május 4., szerda
A vállalkozókat kérdezték a bürokráciacsökkentés jövőbeni irányairól Szegeden
szakmai_konferencia002kf

A bürokráciacsökkentési program következő ütemének előkészítéséhez használják fel azokat a vállalkozói észrevételeket, amelyeket országos konferenciasorozat keretében gyűjtenek össze. A szakmai program szegedi állomásán elhangzott, a közigazgatás átalakítása és egyszerűsítése kiemelt programja a kormánynak, és erre szükség van, ha hazánk javítani kíván a versenyképességén.

„Az állam legyen a szolgánk, és ne mi legyünk az állam rapszolgái” – idézett

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető minisztertől

Juhász Tünde

kormánymegbízott, aki szerint ezzel a kijelentéssel lehet összefoglalni a szegedi szakmai konferencia legfőbb célját. Hozzátette, 2014 óta ennek szellemében zajlik a közigazgatás átalakítása és egyszerűsítése. A kormánymegbízott kifejezte azon reményét, hogy ez a több szinten zajló, összetett folyamat már a lakosság szintjén is kézzel fogható eredményeket tud felmutatni.

Zöld-Nagy Viktória

, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára kiemelte, külön stratégiákat alkottak arra vonatkozóan, hogy miként lehet a közigazgatás intézményrendszerét egy kicsit állampolgárbarátabbá, átláthatóbbá tenni, majd az ehhez kapcsolódó eljárásokat is, amit a vállalkozók is érzékelnek. „Korábban például bármeddig ki lehet tolni egy ügyintézési határidőt, ezeket próbáltuk a törvényi szabályozással orvosolni. A vállalkozói szférából érkező, a túlszabályozottság csökkentésére vonatkozó észrevételek egy részét is már beépítettük a különböző bürokráciacsökkentést célzó törvényi javaslatainkba. 2014 óta a második ilyen törvénycsomagot fogadta el a Parlament, utóbbinál Áder János köztársasági elnök aláírására várunk. Tavaly és idén több mint száz törvénymódosítás történt ezen a területen, a felesleges bürokratikus lépéseket próbáljuk kivonni a rendszerből, és természetesen nemcsak a jogalkotás legfelsőbb szintjén, vagyis a törvények esetében” – mondta el Zöld-Nagy Viktória.

szakmai_konferencia009kf

A tapasztalatok szerint a vállalkozók részéről a legtöbb javaslat az építésüggyel kapcsolatosan érkezik, továbbá az egyszerűsített foglalkoztatással, a munkaerő kölcsönzéssel és felvétellel kapcsolatos adminisztratív terhek csökkentését kérik. Zöld-Nagy Viktória kérdésünkre elmondta, hogy a piac változásaira is reagálnak, illetve a gazdaságélénkítéssel kapcsolatos intézkedésekhez is igazítják a közigazgatást, vagyis egy folyamatos munkáról van szó, nem pedig néhány évet felölelő kormányzati intézkedéscsomagról. Sok újítást vezettek be már tavaly is, például az ügyintézési határidőt több esetben a korábbi 30 napról 21-re, illetőleg 8-ra csökkentették. Zöld-Nagy Viktória arról tájékoztatott, hogy 2015-ben a járási hivatalokban intézett eljárások 41%-át fejezték be be 8 napon belül, idén az első negyedévben pedig már 91%-át. Az egyes eljárási díjak és illetékek eltörlése kapcsán azt mondta, hogy 2016 első negyedévében a legnépszerűbb okmányok kapcsán elmondható, hogy 900 ezret adtak ki, ezzel 1,7 milliárd forint maradt az állampolgárok zsebében.

Marczinkó Zoltán István

, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen arról szólt, hogy elsősorban a nagyvállalatok vannak jelen a külföldi, elsősorban európai piacokon, a kis- és középvállalkozók (kkv-k) zöme még nem jutott el odáig, hogy nagy cégek beszállítói legyenek, s ezáltal bekapcsolódjanak a világ gazdasági körforgásába. „A kormány elfogadta az Irinyi-tervet, az iparpolitikai stratégiában hét olyan ágazatot határoztunk meg, amelyek fejlesztésével megteremthető a magyar gazdaság hosszú távú növekedése. Ide tartozik a járműgyártás, az egyedi gépgyártás, az egészségipar, az élelmiszeripar, a zöldgazdaság, a védelmi ipar, valamint az infokommunikációs és szolgáltatóközpont-szektor” – sorolta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, a stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a 2015. évi 24%-ról 30-ra emelkedjen 2020-ig. Mindez azért fontos, mert a tapasztalatok szerint a magasabb iparosodottsággal rendelkező államok válságállóbbak azoknál, mint amelyek jórészt nyersanyagokat vagy agrártermékeket visznek a piacra. „Cél, hogy a magasabb hozzáadott értékű, magasabb feldolgozottságú termékeket állítson elő a magyar ipar, és ne nyersanyagokat szállítsunk. Fontos, hogy olyan nagyvállalatok és kkv-k működjenek Magyarországon, amelyek saját termékkel rendelkeznek, saját maguk integrálnak cégeket, vagyis ők legyenek azok, ahová beszállítanak, és ne csak például egy nagy alkatrészgyártónak készítsenek bizonyos résztermékeket” – magyarázta Marczinkó Zoltán István.

szakmai_konferencia013kf

A Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal alkotta konzorcium által szervezett szakmai műhelymunkával egybekötött konferenciasorozat keretében Szegeden is felmérték a vállalkozói ügyféligényeket a közigazgatási eljárások további egyszerűsítése érdekében, ismertették a kormány bürokrácia- és állami rezsicsökkentéssel, illetve gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos eddigi intézkedéseit. A projekt keretében a vállalkozói szektor javaslatait is összegyűjtik és feldolgozzák, melynek tapasztalatait felhasználják a bürokráciacsökkentési program II. ütemének előkészítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.