Egyetem

A szegedi egyetem oktatói kapták a Moore-díjat

A szegedi egyetem oktatói kapták a Moore-díjat

2016. május 30., hétfő
A szegedi egyetem oktatói kapták a Moore-díjat
image003

Az SZTE oktatói, Bánhelyi Balázs, Csendes Tibor és Krisztin Tibor bécsi kollégájukkal, Arnold Neumaierrel E. M. Wright közel hatvan éves híres sejtését igazolták egy késleltetett differenciál-egyenlet megoldásainak konvergenciájáról. Ezért nekik ítélték oda az idei Moore-díjat a megbízható számítások terén. Eredményük az űrkutatásban, járványmodellezésben és pénzügyi folyamatok leírásában is hasznosítható.

Az SZTE három oktatójának valamint bécsi kutatótársuknak ítélte oda a Reliable Computing szerkesztőbizottsága a neves Moore-díjat egy közelmúltban megjelent cikkükért. A Szegedi Egyetem oktatói:

Bánhelyi Balázs

és

Csendes Tibor

informatikusok, és

Krisztin Tibor

matematikus bécsi kollégájukkal,

Arnold Neumaier

matematikussal 8 év munkájával igazolták

E.M. Wright

közel hatvan éves híres sejtését egy késleltetett differenciál-egyenlet megoldásainak konvergenciájáról. A cikk a SIAM Journal on Applied Dynamical Systems című vezető folyóiratban jelent meg két éve, ezt ismerte el most a rangos matematikai díjjal a Reliable Computing szerkesztőbizottsága. A díjazott eredmény egyébként az utóbbi időben nagyobb érdeklődést kiváltó késleltetett differenciálegyenletekre vonatkozik. Ilyenek fordulnak elő irányítási feladatokban, például az űrutazás során, a fertőzések terjedése modellezésében, de pénzügyi folyamatok leírásában is. A díjazott eredmény azt igazolja, hogy egy viszonylag egyszerű késleltetett differenciálegyenlet, az u’(t) = -α u(t-1)

<1+u(t)>

megoldásai nullához tartanak. Ezt a tulajdonságot E. M. Wright 1955-ben igazolta az 0

<37>

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.