Közélet

A román parlament elé terjesztették a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló polgári kezdeményezést

A román parlament elé terjesztették a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló polgári kezdeményezést

2016. május 23., hétfő
A román parlament elé terjesztették a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló polgári kezdeményezést

Beterjesztette a román szenátus elé hétfőn a Koalíció a családért elnevezésű civil szervezet azt a polgári kezdeményezést, amely alkotmányos szintre emelné a melegházasság tiltását.

A kezdeményező csoport azt szorgalmazza: foglalják a román alaptörvénybe, hogy "a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". A jelenlegi alkotmány "házaspárok" önkéntes elhatározásával alapított családról beszél. A polgári kezdeményezéshez fél év alatt a szükséges félmilliónál hatszor több, mintegy hárommillió támogató aláírás gyűlt össze, amelyeket hétfőn teherautóval szállítottak a szenátus épületéhez. Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A család alkotmányos meghatározásának módosítását szorgalmazó aláírásgyűjtési akció példátlan Romániában, mind az alkotmány polgári kezdeményezéssel való módosítási kísérlete, mind az aláírók nagy száma tekintetében.

Mircea Tudor

, a Koalíció a családért csoport egyik tagja szerint a román nép ezzel bebizonyította, hogy van benne akarat és lelkiismeret, amikor egy igazán fontos célkitűzés vezérli. "A kezdeményezés nem irányul semmi ellen, hanem a hagyományos, egy férfi és egy nő által alapított, gyermeknek életet adó családot támogatja" - jelentette ki Tudor. A Koalíció a családért csoport elnöke,

Mihai Gheorghiu

múzeumigazgató, volt külügyi államtitkár szerint Románia egy európai trendet követ, miután Horvátország 2013-ban, Szlovénia pedig tavaly döntött referendumon a melegházasság legalizálásának elvetéséről. Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó" homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték. A Koalíció a családért csoport a Ptk-ban szereplő család-meghatározásnak akar alkotmányos súlyt kölcsönözni. A kezdeményezést a többségi román ortodox egyház is felkarolta, és az erdélyi magyar egyházi vezetők is kiálltak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért folyó romániai aláírásgyűjtés mellett. A parlament elé terjesztett alkotmánymódosító törvénytervezetről akkor szavazhatnak a honatyák, ha a kezdeményezés szövegét az alkotmánybíróság elfogadja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.