Gazdaság

A Nébih növényvédőszer-maradékot mutatott ki egyiptomi paprikában

A Nébih növényvédőszer-maradékot mutatott ki egyiptomi paprikában

2016. május 11., szerda
A Nébih növényvédőszer-maradékot mutatott ki egyiptomi paprikában

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy kaposvári cég telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt 60 kilogramm egyiptomi származású paprikából vettek mintát április 27-én. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt. A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. Az étkezési paprikában a Nébih laboratóriuma lambda-cihalotrin - rovarölő hatású - növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben, 0,1 milligramm/kilogramm helyett 0,23 milligramm/kilogramm értéket mértek. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot - tették hozzá. A Nébih kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédőszeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrhessék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.