Közélet

Liget-projekt: elfogadták az akciótervet a civil kritika ellenére

Liget-projekt: elfogadták az akciótervet a civil kritika ellenére

2016. május 12., csütörtök
Liget-projekt: elfogadták az akciótervet a civil kritika ellenére
liget001kf

Ménesi Imre, a városüzemeltetési bizottság MSZP-s elnöke sajátosan értelmezte a demokrácia fogalmát és az szmsz-t is, s nem akart szót adni elsőre a civil felszólalónak a Liget-projekt ügyében.

Bemutatták az Erzsébet Liget átalakításának akcióterületi tervét a a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság keddi ülésén. A 119 oldalas dokumentumban jellemzik a konkrét fejlesztési terveket, többek között a fősétány átalakítását, az úthálózat rekonstrukcióját, a növényekkel kapcsolatos szándékokat. Az összeállítás tartalmazza a Botka arcképét és üzenetét tartalmazó lakossági konzultációs lapot, az ezen található kérdéseket, s azt is, hogy ezekből milyen következtetéseket vontak le. Bruttó 900 millió forint – ennyibe kerülne a Lépték-Terv Tájépítész Iroda tanulmánya alapján az újszegedi liget felújítása a futópályától a szabadtéri színpadig.

Kormos Tibor

, az Együtt önkormányzati képviselője arról tájékoztatta a lakosságot, hogy 690 millió forintot szánnak a ligetre, a városüzemeltetési bizottság márciusi ülésen viszont a projektmenedzsmenttel kiegészítve már közel egymilliárd forintot említettek. A projekthez kapcsolódó lakossági fórumról és az ott felmerült kritikákról, javaslatokról

lapunk is beszámolt

, s írtunk arról is, a környezetvédők attól félnek, hogy

nem lesz elég zöld a megvalósítás

. A tervezés folyamatban van, június végére fejezik be - mondta

Szentistványi István

(volt LMP, független) bizottsági alelnök kérdésére Igaz Ágnes, a Polgármesteri Hivatal Fejlesztési Irodájának vezetője a zöldterületi tervekről. Kiderült, ezeket

Hamar Pál

geodéta, egyéni vállalkozó és

Szabó József

a növényvizsgálati szakember készíti el. A választ követően rögtön szavaztatni akart Ménesi Imre MSZP-s bizottsági elnök a bizottsági ülés egyetlen napirendi pontjáról, nem meghallgatva az eddig türelmesen várakozó

Málovics Györgyöt

, aki az Akut Egyesület képviseletében jött el.

varosuzemeltetesi_bizottsag005kf

- Az egyik partner

(a Liget-projekt egyeztetésében - szerk.)

hozzá szeretne szólni, de hogy ezt fel se tüntetjük, s rögtön szavazásra bocsátjuk

(a határozatot - szerk.)

, az abszolút nem járja! - így Szentistványi. - Miért nem járja? - vetette oda

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester. - Mert ilyen nincs, fel kell tenni a bizottságnak a kérdést, hogy megadja-e a szót!

<...>

Az

ominózus, botrányos pénzügyi bizottsági ülésen

is megtette

Lauer István

ugyanezt! - replikázott a független városatya Végül alkalmazkodtak a saját maguk által megszavazott szmsz-hez a balliberális oldal képviselői is, s habár Ménesi Imre azzal vezette fel a kérést, hogy ő nem javasolja a szó megadását, a bizottság másképp döntött. Málovics az állampolgári észrevételek feldolgozásával kapcsolatban érdeklődött arról, hogy mi alapján jöttek ki egyes következtetések. Példaként említette az aljnövényzet átláthatóbbá tételét, ritkítását mint "lakossági igényt". Igaz Ágnes szerint a lakosság közbiztonsági szempontok miatt kérte azt, hogy a lámpák fénye nagyobb területet érjen el, habár később arról is szólt, igyekeznek minimalizálni a fényszennyezést a szakemberek. Szentgyörgyi alpolgármester saját felsővárosi tapasztalatairól beszélt, ahol szintén kérik az aljnövényzet ritkítását, mert a hajléktalanok búvóhelyének tekintik a bokrokat, Szentistványi viszont őt emlékeztette arra, hogy hozzá küldte azokat a lakosokat az előző ciklusban, akik viszont pont a zöldterületek megóvását szerették volna.

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester hozzátette, hogy az erdőszerű részeket meghagyják a jelenlegi állapotában.

varosuzemeltetesi_bizottsag006kf

Szentistványi viszont nem tapasztalta ugyanazt, mint Igaz Ágnes egyik fórumon sem, ő nem érezte ezt a kérdést ennyire hangsúlyosnak, ezért érdekelte volna, hogy milyen konkrét lakosság által írt szövegek támasztják ezt alá. Az irodavezető szerint viszont fölösleges aggódni, mert lesz még lehetőség a későbbiekben is véleményt formálni. Nagy Sándor viszont kimondta, "nem szeretném, ha a képviselő több száz kérdőívet átbogarászva ellenőrizné, hogy konkrétan szerepelt-e az aljnövényzet nyesése a kérdőívekben. Lehet, hogy szerepel, lehet, hogy nem. De azt mondták, hogy a közbiztonság (fontos - szerk.), annak ez egy leképeződése." Szentistványi válaszában arra mutatott rá, továbbra is problémának látja, hogy a jelenlegi módszerrel bármit meg lehet tenni. A független képviselő hangsúlyozta, a zöld város projektnek nem az lenne a funkciója az EU szándéka szerint, hogy egy, a város tüdejeként működő ligetet átalakítson, hanem az, hogy olyan városrészeket zöldítsenek, ahol erre szükség van. "Elég fonákos az a cím, hogy "Zöld város kialakítása a szegedi ligetben", holott a liget a város legértékesebb közparkja, nagyon értékes növény- és állatállománnyal" - vélekedett. Végül a határozatot hét igennel elfogadták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.