Kultúra

Verslábaló, mítoszok, hősök és fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban

Verslábaló, mítoszok, hősök és fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban

2016. április 8., péntek
Verslábaló, mítoszok, hősök és fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

Verselgetős várostörténeti sétát szervez a Somogyi-könyvtár, Bene Zoltán ad elő a Móra utcai fiókkönyvtárban, valamint folytatódik a fiatal tehetségek sorozat.

Verslábaló – verselgetős várostörténeti séta

Április 9. (szombat) 10.00 – a program Somogyi-könyvtárbejáratától indul

A séta indulási helye: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár; Szeged, Dóm tér 1-4. Gyaloglással egybekötött várostörténeti túra a 150 éve született Tömörkény István író, múzeum és könyvtárigazgató tiszteletére, a költészet napja alkalmából.

Mítoszok, hősök, példaképek – Bene Zoltán a Móra utcai fiókkönyvtárban

Április 11. (hétfő) 16.00 – Somogyi-könyvtár, Móra utcai fiókkönyvtár (Móra u. 21.)

Modern hősök és példaképek címmel

Bene Zoltán

író mesél mítoszokról, történelemről, a modern társadalom példaképeiről és a régi korok hőseiről a Somogyi-könyvtár Móra utcai fiókkönyvtárában (Móra u. 21.) A program április 11-én-én, hétfőn 16 órakor kezdődik. „Korunk társadalomtudósai szerint a modern, nyitott társadalomban nincsenek hősök és nincs is rájuk szükség. De vajon a régi korok hősei élnek-e még a mai köztudatban? Egyáltalán: szükség van-e rájuk? Kellenek-e példaképek, s lehetnek-e a mai ember példaképei régi korok hősei? Bene Zoltán számos novellájában, több regényében foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, miközben igyekszik élővé tenni egy magyar s egyben európai mitológiát, különös tekintettel a szegedi mítoszokra” – olvasható a rendezvény ajánlójában.

Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban 2016. tavasz

Április 13. (szerda) 16.30 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Az idén már ötödik esztendeje, hogy a tavasz meghozza a bemutatkozásra vágyó művészpalántákat a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójába. 2016. április 13-tól közel két hónapon át újabb és újabb képzőművésztehetség tárlata nyílik meg a nagy múltú bibliotéka falai között, A kiállítások mellett zenei programokkal és előadóesttel is készülnek az SZTE Szegedi Tehetségpont kiválóságai. A sokszínű rendezvénysorozat az Egyetemi Tavaszi Fesztiválhoz is kapcsolódik. A Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban 2016. tavasz című programsorozat nyitányaként a költészet napjához kapcsolódóan

Mátyás Mária Pilinszky János

meséi című önálló kiállítását Kántor Ágnes (Szegedi Tudományegyetem, JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszék) nyitja meg 2016. április 13-án, szerdán délután fél 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában. Mátyás Mária képi ábrázoló/képgrafikus szakos hallgató az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. Az ifjú alkotó kiállításajánlójában olvashatjuk, hogy sokat köszönhet tanárának, Pál Csaba képzőművésznek, akitől az általa szívesen alkalmazott vegyes technikát elsajátította. Így születhetett meg a Pilinszky János abstrack illusztrálása. A Pilinszky János meséi című kiállítás 2016. április 13-tól 20-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási rendjében. 2016. április 13-án, szerdán délután 5 órától a kiállításmegnyitót követően a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában

Kelcz Dávid

és

Jerkus Koppány

(SZTE, Bölcsészettudományi Kar) zenés irodalmi estjére várják az érdeklődőket ugyancsak a költészet napja alkalmából. Az esten Arany János, Pilinszky János, Weiner Sennyey Tibor és Jónás Tamás költeményei hangzanak el Jerkus Koppány tolmácsolásában, Kelcz Dávid saját szerzeményeit gitárkísérettel adja elő. A dalok zeneszerzője és szövegírója is a fiatal tehetség. A programok a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósulnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.