Közélet

Vasárnap részlegesen újranyitják a brüsszeli nemzetközi repülőteret

Vasárnap részlegesen újranyitják a brüsszeli nemzetközi repülőteret

2016. április 2., szombat
Vasárnap részlegesen újranyitják a brüsszeli nemzetközi repülőteret

Vasárnap részlegesen újranyitják a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol az előző héten kettős robbantásos merényletet hajtottak végre - jelentette be a légikikötőt üzemeltető vállalat.

Arnaud Feist

, a vállalat igazgatója arról számolt be szombati sajtótájékoztatóján, hogy másnap három járatot fog indítani a Brussels Airlines belga légitársaság a repülőtérről. Az illetékes reményét fejezte ki, hogy június végéig vagy július elejéig teljesen helyreállíthatják a repülőtér működését. "A belgiumi légi közlekedés történetének legsötétebb napjait élte meg az ország" - mondta Feist a tizenhat halálos áldozatot követelő repülőtéri robbantásokról. A szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe az újranyitott repülőtéren. Michael Jonniaux közölte, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják a repülőtérre érkező járműveket, az utasok pedig csak a papírjaik ellenőrzése és a csomagjaik átvizsgálása után léphetnek majd be a terminálba. A Zaventem repülőtér februárban mintegy 1,5 millió utast szolgált ki, naponta átlagosan 600 járatot fogadott és indított. A március 22-én elkövetett terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként romos repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más városok repülőtereire irányították át. A két helyszínen - a repülőtéren és a metróban - végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette. Zaventem Európa egyik legnagyobb repülőtere: évente 23,5 millió utast szolgál ki, valamint 489 ezer tonna teherszállítmány halad át rajta. Hetvenhét különböző légitársasággal 226 úti cél érhető el az Európai Unió és a NATO székhelyének is otthont adó belga főváros nemzetközi repülőteréről. Az új biztonsági intézkedések miatt az indulási oldalon egyelőre óránként legfeljebb 800 utast tudnak ellátni, ami a korábbi kapacitás egyötödének felel meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.