Gazdaság

Varga Mihály Makón: a bizalom erősödését jelzi a lakossági állampapír-állomány növekedése

Varga Mihály Makón: a bizalom erősödését jelzi a lakossági állampapír-állomány növekedése

2016. április 5., kedd
Varga Mihály Makón: a bizalom erősödését jelzi a lakossági állampapír-állomány növekedése
Varga Mihály

Varga Mihály szerint a bizalom erősödését jelzi a lakossági állampapír-állomány növekedése, amelynek aránya a korábbi 5-ről 13 százalékra emelkedett az államadósságon belül.

A nemzetgazdasági miniszter kedden Makón a városháza épületében nyílt új állampapír-értékesítési pont átadásán elmondta, az állampapír-forgalmazás sikere annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság konszolidálódott és az államháztartás egyre jobb állapotban van. Hozzátette: a kormány arra törekedett, hogy az államkasza rendbetétele ne vegye el a növekedés lehetőségét . A politikus kifejtette, az elmúlt négy évben a háztartások összes új megtakarításának fele az állampapír-állományt növelte. Ez a bizalom erősödése mellett annak köszönhető, hogy bővült a foglalkoztatás, emelkedtek a reálkeresetek, így az embereknek lehetőségük nyílt a megtakarításra. A foglalkoztatottak száma megközelíti 4,3 milliót, soha ennyien nem dolgoztak a rendszerváltozás óta, az új munkahelyek kétharmada a versenyszférában jött létre. Tavaly pedig 6,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek - közölte a miniszter.

Dancsó József

, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, a magyar polgároknak az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget, mert az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára. Lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra - értékhatártól függetlenül - teljes körű az állami garancia. Hozzátette: azoknak pedig akik a vásárlást a kincstárnál intézik a forgalmazói kockázattal sem kell számolniuk. Folyamatosan bővül a kincstár értékesítési pontjainak száma 2013-ban tíz, 2014-ben 25 helyen nyitott állampapír-értékesítési pontot a kincstár, azóta pedig a most megnyitott makói összességében már a hetvenhetedik - közölte az elnök. Az ügyfélszolgálatokon kizárólag bankkártyás fizetésre van lehetőség, illetve átutalással egyenlíthető ki az állampapír ellenértéke. A szerződés aláírására elég egyszer személyesen megjelenni valamelyik ügyfélszolgálaton, utána a kényelmi szolgáltatásokkal - TeleKincstár, WebKincstár, MobilKincstár- otthonról is intézhetők a befektetések - tudatta Dancsó József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.