Közélet

Új hegesztőcsarnok fogvatartottak foglalkoztatására Szegeden

Új hegesztőcsarnok fogvatartottak foglalkoztatására Szegeden

2016. április 13., szerda
Új hegesztőcsarnok fogvatartottak foglalkoztatására Szegeden
hegesztocsarnok_nagyfa

Új hegesztőcsarnokot adtak át április 13-án Szegeden, a Nagyfa-Alföld Kft. telephelyén. Az üzemben fogvatartottakat foglalkoztatnak majd, akiknek lehetőségük nyílik büntetésük letöltése során hegesztőként dolgozni, illetve a beruházó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában kitanulni a hegesztő szakmát. Mindez nagyban hozzájárul a társadalomba történő reintegrálásukhoz a szabadulásuk után.

Az új csarnokban huszonkét elítélt kap majd lehetőséget arra, hogy hegesztőként dolgozzon, illetve kitanulja a hegesztő szakmát. Tízen fémből készült korlátokat és lépcsőket hegesztenek, tizenkét elítélt pedig a beruházó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában a hegesztőszakmát tanulja a Szegedi Szakképzési Centrum szervezésében. A programba azokat az elítélteket válogatta a Szegedi Fegyház és Börtön és a Nagyfa-Alföld Kft. szakmai munkacsoportja, akik egészségügyileg alkalmasak, együttműködő, normakövető magaviseletűek pedig alacsony biztonsági kockázatot jelent a foglalkoztatásuk. A szalagátvágással egybekötött ünnepélyes átadóünnepségen

Uhrinyi Balázs

, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "A KÉSZ Csoport hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a büntetés-végrehajtással, hiszen mi terveztük, építettük és üzemeltetjük a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet, valamint nagy szerepet vállalunk az elítéltek foglalkoztatásában. Emellett a KÉSZ Csoport fokozott figyelmet és energiát fordít a szakképzésre, a munkahelyteremtésre, illetve a fogvatartottak társadalomba történő reintegrálására. A hazai munkaerőpiacon nagyon kevés a fémipari szakmákban jártas szakember, a jelen kezdeményezés nagyban hozzájárulhat a hiány csökkentéséhez."

Katona Tibor

bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető-igazgatóhelyettese megköszönte a közreműködőknek az üzem kialakításában nyújtott segítséget, "hiszen egy biztos szakmával szabaduló fogvatartott hamarabb visszatalál a munka világába." Hozzátette, hogy társaságuk folyamatosan keresi a lehetőséget a külső vállalkozásokkal való együttműködésre. A most átadott hegesztőüzembe a Szegedi Fegyház és Börtön III. objektumából, Nagyfáról érkező elítéltek dolgoznak majd. Mire ők szabadulnak, "az oktatásnak köszönhetően a helyükbe tudnak állni a frissen képzett hegesztő szakmunkások." A KÉSZ Csoport kecskeméti acélszerkezet gyára stratégiai jelentőségű a cégcsoport számára, hiszen évente több ezer tonna acélszerkezetet gyártanak. Itt készült a Skycourt acélszerkezete, valamint innen exportálnak kész, már megmunkált acélt a világ számos pontjára, többek között: Dubaiba, az USA-ba, Chilébe, Németországba, Törökországba és Szaúd-Arábiába is. KÉSZ Csoporthoz tartozó Mahart Tiszayacht Kft. szeged-tápéi üzemében pedig hajózással és vízépítéssel kapcsolatos acélszerkezeteket készítenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.