Közélet

Terített asztal - Régi idők ízei, emlékei a Mini Hungary Parkban + VIDEÓ

Terített asztal - Régi idők ízei, emlékei a Mini Hungary Parkban + VIDEÓ

2016. április 16., szombat
Terített asztal - Régi idők ízei, emlékei a Mini Hungary Parkban + VIDEÓ
szindbad_sor_latinovics_zoltan

„Élet, élet, szent megunt élet. Milyen jó visszajönni beléd!…” – Ezekkel a mondatokkal és gondolatokkal meríti Latinovits Zoltán, Huszárik Zoltán Szindbád című emlékezetes filmjében a húslevest répával, cérnametélt tésztával a Gránitból készült tányérba.

Az aranyszínű ételt ínyenc módon fűszerezi, szószt önt belé, törött borsot szór a karimák között gyöngyöző húslevesre. Bicskájának élével szárított paprikát sercegtet és vág, majd magokat peckel a tészta közé, hogy legyen a levesnek ereje. Majd kanalával felkavarja, elegyíti az ízeket… Ugye sokunkban megvan ez a néhány pillanat emlékezetében, amikor a Krúdyt megszemélyesítő színész ínyenc módon tölti el ebédjét

Vendelin

úr, a pincér társaságában. http://www.youtube.com/watch?v=K4q5166MCdE A terített asztal minden család életében különleges fogalom. Béke, nyugalom, ünnep, vasárnap – ezek, és hasonló gondolatok tolulnak fel, ha a fehér asztalunk jut eszünkbe. Évtizedekkel, évszázadokkal előbb talán nagyobb jelentősége volt az étkezési szokásainknak. A rohanás szürke pora nem fedte be a hétköznapokat, az óriásira tágult világ nem cibálta szét ünnepnapjainkat. Körbeülhettük az asztalt. Jó érzéssel. Most mindenkinek alkalma lesz egy kissé a múltba révedni, és rácsodálkozni az ismerős ismeretlenre; a hétköznapi és ünnepi terítékekre a két világháború közötti időszakból. Interaktív kiállítás nyílik a mórahalmi Mini Hungary Parkban 2016. április 16-án, szombaton. Sokat megélt tárgyaink kelnek újra életre, hozzák majd érezhető közelségbe nagyanyáink és ükanyáink mindennapjait, terített asztalait. Találkozni lehet majd szecessziós és art deco díszítéssel hívogatóvá tett, finom csengésű Zsolnay, és fakón kopogós Gránit tányérokkal, tálakkal, fűszer tartókkal, csillogó poharakkal, kancsókkal, régi evőeszközökkel, tálaló szekrényekkel. Körbevesz bennünket az otthonos, bensőséges világ, mely a gazdasszony büszkeségét dagasztotta, és a gazduram nyugodt elégedettségét szolgálta. Ahol a levesestál érkezésekor még udvarias magázódás a desszertnél huncut tegeződésre vált a nagy asztal két vége között. Ha az élet egyéb finomságai is erre tendáltak… A megnyitó napján, szombaton gyümölcsborokat, szörpöket, lekvárokat és más nyalánkságokat lehet majd kóstolni a helyszínen, amelyek mind a magyar konyhát dicsérik. A kiállítás, mely az alföldi paraszt-polgári és kispolgári értékrend egy szeletét mutatja be számunkra,

Babik Barna

magángyűjteménye, 2016. április 16-tól tekinthető meg, minden nap 10.00 és 18.00 óra között, a Mini Hungary Parkban, Mórahalmon. További információ:

www.minihungary.eu

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.