Közélet

Szegedre érkezett a honvédség toborzó országfutása + FOTÓK

Szegedre érkezett a honvédség toborzó országfutása + FOTÓK

2016. április 28., csütörtök
Szegedre érkezett a honvédség toborzó országfutása + FOTÓK
toborzo_futas009kf

Szeged volt a szerdai állomása a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága által szervezett „Toborzó Országfutás 2016” elnevezésű programsorozatnak. A Rákóczi téren megrendezett eseményen átvette a stafétát a Bács megyei futó, valamint az érdeklődők megtekinthették a katonaság által használt eszközöket is.

Április 13-án Budapestről, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről indult a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága által szervezett Toborzó Országfutás 2016 elnevezésű rendezvény, amely szerda délután Szegedre érkezett. A minden megyét érintő futás május huszadikán ér véget és tér vissza a fővárosba. Szegeden valamivel 12 óra 30 perc előtt, a Rákóczi térre futott be a stafétával

Kocsis Szilvia

főtörzsőrmester, akit a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár zenekara, és népes publikum fogadott a Kormányhivatal előtt.

Juhász Tünde

kormánymegbízott a stafétaváltást a Kormányhivatal épülete előtt elmondta: a honvédség értékei sok évszázad alatt váltak olyanná, amelyek a polgárok számára is iránytűt mutatnak. Kiemelte, fontos, hogy ezeket az értékeket a magunkénak tudjuk vallani, míg a résztvevők számára azt kívánta, hogy sikerüljön erősíteni a kapcsolatot a honvédelem és a társadalom között.

toborzo_futas014kf

„Csongrád megyébe április 27-én ért be ez a váltófutás, mi vagyunk a kilencedik megye, amit érint a futás, ami összesen 2016 kilométert jelent, és több mint 200 települést érint. Tömörkény-Csanytelek-Ópusztaszer útvonalat követően Sándorfalva-Szeged az út, ahonnan a váltófutó innen Bordányba megy, majd Üllésre, ahol elhagyja Csongrád megye határát, és Bács megyében Zsana településen adja át a stafétabotot” – mondta el az országfutás megyei részleteivel kapcsolatban

Nagy László Tibor

őrnagy, a 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Központparancsnoka portálunknak. Mint azt Nagy László Tibor hozzátette, nagyon jó fogadtatása volt a lakosság részéről a váltófutásnak, az eddigi tapasztalatok szerint településenként 80-100 fős, főként fiatalokból és középkorosztályból álló csapat követte a futót, de természetesen csak a települések határát jelző táblák között, hiszen ezt biztonságvédelmi előírások szabályozzák, táblán kívül rendőri biztosítással csak a váltófutó futhatott. „A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának a hivatásos, szerződéses illetve tartalékos állománya futja le ezt a 2016 kilométert. A mi központunk, 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonaállománya teljesíti ezt a távot, a hivatásos a szerződéses és a tartalékos állomány” – fogalmazott az őrnagy. A futás előtt biztonsági okokból bejárták előre az útvonalat, megnézték az utak állagát, időpontokra lebontva megvizsgálták a forgalmat, viszont különösebb fizikai felkészülést nem igényelt a dolog a katonák részéről, mivel a kiképzésben napi szinten jelen van a testépítés, illetve fizikai gyakorlatok, így minden katonának kondícióban kell lennie. „A legfőbb célkitűzés az, hogy a honvédség és a társadalom közeledjen egymáshoz, a polgárok jobban megismerjék a honvédséget, lássák azt, hogy a honvédségnek sportos élete is van. Lássák, hogy a honvédség figyel a katonái egészségére, ezen kívül a honvédséget népszerűsítjük a rendezvényeinken. Ezen kívül ezzel a futással tisztelgünk a magyar olimpiai csapatnak is, akik a 99 nap múlva kezdődő riói olimpián vesznek részt” – válaszolta a SZEGEDma.hunak Nagy László Tibor. A Toborzó Országfutás keretein belül szerdán 10 és 15 óra között a Rákóczi téren Toborzó napot is tartottak – itt lehetőség nyílt például a magyar szablyavívó iskola szegedi tagozatába való belépésre is, ők a Zrínyi Ilona Általános Iskolában (Mérey u. 3) tartják óráikat. E mellett a kiállított fegyvereket is kézbe lehetett venni, valamint a tankokat is közelebbről vehették szemügyre az érdeklődők. Mindazok, akik szerződéses katonaként munkát szeretnének vállalni a magyar honvédségben, a szerdai napon a Rákóczi téren ez irányba is tehetett lépéseket, de a toborzó iroda szeretettel vár mindenkit hétköznaponként a Boross József utca 5. alatti központjában.

A honvédségnél építené karrierjét Diána

Érdeklődve forgatta a fegyvereket és hallgatta a katonák tanácsait a Rákóczi téri rendezvényen

Tanács Diána

: a Dugonics András Piarista Gimnázium 11. osztályos tanulója az iskola befejeztével honvédelmi, vagy rendőri pályán képzeli el a folytatást, így számára külön öröm volt, hogy részt vehetett ezen a toborzó napon. „Amikor befejezem a középiskolát, akkor nyomozó-rendőr vagy katona szeretnék lenni. Nagyon örültem, hogy volt lehetőségem ellátogatni erre a rendezvényre. Ez volt az első ilyen alkalom, amin részt vettem, engem a honvédség történelmi háttere fogott meg igazán. A kézi pisztolyokat, a gránátvetőt és az éjjellátót mind kipróbáltam. Délelőtt egy előadáson vettünk részt, ahol a közel-keleti helyzetről, illetve a migrációról beszéltek nekünk. A családomban szinte mindenki ezen az ágon helyezkedett el, a nővérem jelenleg is kint van a határon, míg a férje katona” – fejtette ki Tanács Diána, aki számára nem voltak teljesen ismeretlenek a katonai eszközök, hiszen otthon ezekről már sokat hallott a családjától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.