Közélet

Rétvári: öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma

Rétvári: öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma

2016. április 17., vasárnap
Rétvári: öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma
sztetoszkop_orvos_egeszsegugy

Öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma, míg 2010-ben 420, idén 917 fiatal orvos kezdhette meg a szakképzését - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Kifejtette: az orvos utánpótlás megduplázódása nagyrészt a Rezidens Támogatási Programnak köszönhető, melyre 5 milliárd forintot fordítottak 2011 óta. A program nagyban hozzájárult a fiatal orvos elvándorlás mértékének folyamatos csökkenéséhez - állapította meg az államtitkár, aki szerint a szocialista-liberális kormányzás az ezredforduló óta eltelt időszak mélypontját jelentette az orvos utánpótlás szempontjából.

Rétvári Bence

rögzítette: a kormány elkötelezett a rezidensek támogatása és itthon tartása mellett. Ezt bizonyítja az említett, 2011-ben elindított Rezidens Támogatási Program, amely jelenleg öt ösztöndíj típust tartalmaz, ezek nettó 100, 150, illetve 200 ezer forint többletjövedelmet biztosít a résztvevőknek. A szakorvosjelöltek számára elérhető Markusovszky ösztöndíj és a szakgyógyszerész jelöltek számára kiírt Than Károly ösztöndíj havi 100 ezer forint, az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek számára meghirdetett Gábor Aurél ösztöndíj, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászat szakorvosjelölteket célzó Méhes Károly ösztöndíj havi 200 ezer forint pluszjövedelmet jelent a fiatal pályakezdők számára. Az idén első alkalommal hirdettük meg a rezidensek hiányszakmás ösztöndíját, melynek keretében havonta nettó 150 ezer forint nyerhető el. Kitért arra is, hogy a kormány a rezidensek átfogó ösztöndíjrendszerére eddig csaknem 5 milliárd forintot biztosított. Az ösztöndíjakat eddig közel 3500 fiatal orvos vette igénybe. A szakképzésbe belépők száma évek óta növekvő tendenciát mutat, a program decemberi meghirdetése után minden eddiginél több, 917 sikeres pályázó felelt meg a feltételeknek. Ez a szám több mint kétszerese a kormányváltás évében tapasztaltnak. A rezidensek érdekében tett intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy 2010 óta évről évre egyre kevesebb orvos akar külföldön munkát vállalni: míg 2010-ben 845 magyar állampolgárságú orvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást, addig ez a szám 2015-re 492-re csökkent. Jól látható, hogy tendenciaszerűen nőtt az itthon dolgozó pályakezdő orvosok száma, és közel hasonló mértékben csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást kérők száma. - mutatott rá Rétvári Bence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.