Közélet

Rétvári: kormányzati cél a szociális területen dolgozók helyzetének javítása

Rétvári: kormányzati cél a szociális területen dolgozók helyzetének javítása

2016. április 15., péntek
Rétvári: kormányzati cél a szociális területen dolgozók helyzetének javítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint teljes kormányzati egyetértés van abban, hogy szükséges a szociális területen dolgozók helyzetének javítása.

Rétvári Bence

két jobbikos országgyűlési képviselő -

Bana Tibor

és

Vágó Sebestyén

írásbeli kérdésére válaszul közölte: a kormány kiemelten kezeli a szociális ágazatban dolgozók morális és anyagi elismerésének, megbecsültségének javítását. Kifejtette: a szociális ágazatban dolgozók bérének rendezése 2013 óta kiemelt szereppel bír, aminek érdekében a kormány jelentős intézkedéseket tett az elmúlt években. Az államtitkár felidézte, hogy az ágazat anyagi elismerésének növelése érdekében tett első jelentős lépés 2014 januárjában történt meg, amikor a kormány éves szinten 12 milliárd forintos ágazati bérpótlék folyósításáról döntött, amely a szociális ágazat minden dolgozójára kiterjedt. A bérpótlék személyenként 5-11 százalékos béremelést jelent, ami havi bruttó 6-17 ezer forinttal emeli meg a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók fizetését. A fizetésemelés mintegy 93 ezer embert érint - 73 ezer szakdolgozót és további 20 ezer technikai dolgozót - a munkában eltöltött évektől és az iskolai végzettségtől függően. A 2015. július 1-jén bevezetett kiegészítő ágazati bérpótlék, elsődlegesen a képzett szociális szakdolgozók munkájának elismerését célozta. Ugyanakkor a hosszú évek óta az ágazatban tevékenykedő technikai dolgozókra is kiterjedt. Éves szinten mintegy 15,5 milliárd forintos költségvetési ráfordítást jelent - jelezte. Hozzátette: a kiegészítő ágazati pótlék jelentős kiegészítést nyújt az ágazatban dolgozók számára úgy, hogy közben nem engedi a bértábla kategóriáinak túlzott széthúzását, ezzel megakadályozva a bérfeszültségek kialakulását. Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány folytatja 3 éve megkezdett tevékenységét, annak érdekében, hogy a szociális ágazatban dolgozók helyzete tovább javuljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.