Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona márciusban

Nőtt a befektetési alapok vagyona márciusban

2016. április 18., hétfő
Nőtt a befektetési alapok vagyona márciusban

A befektetési alapok összvagyona 85 milliárd forinttal, 1,5 százalékkal nőtt márciusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn.

A hónap végén a Bamosz-tagok 5659 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Márciusban 2,6 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyit kivontak a befektetők. A befektetők a jelenlegi kamatkörnyezetben szabadulnak a pénzpiaci alapoktól, ahonnan 40 milliárd forint áramlott ki, viszont keresik a származtatott, az ingatlan- és az abszolút hozamú alapokat. Ebbe a három kategóriába 24, 19 és 12 milliárd forintnyi tőke érkezett. A pénzpiaci alapok vagyona 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a hazai likviditási és pénzpiaci alapok miatt. A tőkekivonás csak ebben a két alkategóriában meghaladta a 32 milliárd forintot, összességében pedig 40 milliárd forint áramlott ki. A kötvényalapokba 2 milliárdnyi tőke áramlott be, összvagyonuk a hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 0,6 százalékkal nőtt. A vegyes alapokból 2,5 milliárd forintnyi tőke áramlott ki az elmúlt hónapban, a hozamok kedvező alakulása miatt viszont a vagyon 1 százalékkal növekedett. A részvényalapokba mindössze 0,2 milliárdnyi tőke érkezett, de a nagymértékű hozamoknak köszönhetően a részvényalapok vagyona 6,9 százalékkal lett több, mint februárban. A tőkevédett alapok esetében a visszaváltások 7,9 milliárd forinttal haladták meg az értékesítéseket. A hozamok ezen részben enyhíteni tudtak, de összességében 1,3 százalékkal csökkent a vagyon. Az abszolút hozamú alapokba 12 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők márciusban, emellett a hozamok is kedvezőek voltak, így 6,5 százalékkal nőtt a vagyon ebben a kategóriában. A származtatott alapokba jelentős, 24 milliárd forint friss tőke érkezett, amihez a hozamok némileg még hozzá is tettek, ezáltal 31 százalékkal emelkedett a vagyon. A Bamosz a hatalmas növekedést részben azzal magyarázza, hogy egy kisebb méretű, de egyre népszerűbb kategóriáról van szó. Az ingatlanalapokba 19,3 milliárd forintnyi tőke áramlott, ami a második legmagasabb érték márciusban. A hozamok szintén pozitívak lettek, ezáltal a kategóriában a vagyon 3,7 százalékkal emelkedett. Az árupiaci alapoknál kisebb tőkekiáramlás (0,2 milliárd forint) volt, de a kedvező hozamok miatt 2,5 százalékkal nőtt a vagyon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.