Írjon nekünk

Gazdaság

Nincs egyezség – továbbra sem nyitnak ki a bérlők a Cserepesen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cserko_sajttaj02_gs

Nem közeledtek az álláspontok a hétfő több mint kétórás megbeszélésen, így határozatlan ideig továbbra is zárva tartanak a Cserepes sori piac bérlői. Igaz, amikor múlt pénteken bejelentették, hogy nem nyitnak ki, akkor az aktuális díjszabásban a pavilonosok esetében bizonyos kedvezményeket életbe léptetett a piacvezetés a kipakolással kapcsolatban, ám minden másért az átlagosan 57%-kal megemelt összegeket kell kifizetni. A bérlők most Botka Lászlóhoz fordulnak, arra kérve a polgármestert, mentesítse Rácz Attilát az alól, hogy extraprofitot kelljen teremtenie az egyébként is nyereséges Cserepes sori piacon.

„A sajtó kint” – köszönés helyett így fogadta az újságírókat Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. élére januárban kinevezett ügyvezető, és karlendítéssel is jelezte, hol a helye a médiának, amíg a piacigazgatóság épületében megbeszéléseket folytatnak. A 10 órakor megkezdett megbeszélés után a 208 bérlő jelentős részét képviselő Szabó Bálint közölte, a tárgyalásra ugyan nyitottság van a piacvezetés részéről, azonban a megegyezéstől fényévekre vannak a felek.

„Egyértelmű a helyzet: a pavilonok esetében a régi bérleti szerződések vannak érvényben, új szerződést senki nem írt alá” – közölte a jogász. Minden egyéb más fizetendő, így például a dobozok, az asztalok és a helyfoglalás egyaránt az április elsejétől érvényes díjszabás szerint fizetendő a piacon. „A bérlők zömének ez 57%-os díjemelést jelent, bizonyos doboz- és asztalpénzeknél azonban 100%-os áremelésről van szó. Minden más információ szemen szedett hazugság” – jelentette ki Szabó. Megjegyezte, egy ilyen mértékű díjemelést semmi nem indokol, hiszen a piac eddig is nyereséget termelt, másrészt az infláció nulla százalék körül mozog, vagyis a külső piaci helyzetre sem lehet hivatkozni. Kérdésünkre Szabó Bálint elmondta, a megbeszélésen az derült ki számukra, hogy semmilyen kedvezményt nem kíván adni a piacvezetés, ám miután április elsején bejelentették, hogy határozatlan ideig nem nyitnak ki, egy új díjszabást léptettek életbe, amely a pavilonosoknál a kipakolásra kedvezményeket biztosít.

Az is kiderült a megbeszélésen, hogy bár a hatályos jogszabályok értelmében helyiség és terület bérbe adható lenne áfamentesen is, ám a társaságnak szükséges van az áfabevételre, hiszen sok az áfás kiadásuk amiatt, mert kiszervezték például a takarítást, a biztonsági szolgálatot. Szabó elmondta, ezzel nincs probléma, a kereskedők befizetik az eddigi díjakat, csak építsék bele az áfát, vagyis ha valamiért eddig 3000 forintot fizettek, ezután is ugyanennyit kelljen, ez azonban bruttó ár legyen.

Kéréssel fordulnak a polgármesterhez a kereskedők

Mivel nem közeledtek az álláspontok, a bérlők úgy döntöttek, hogy továbbra sem nyitnak ki, s így nem követnek el jogsértést sem. A jogász elmondta, a régi díjakat nem veszik át a kereskedőktől, és az is elhangzott a megbeszélésen, hogy aki nem fizeti be a megemelt összeget, az nem nyithat ki, ha mégis megtenné, akkor ellene szabálysértési eljárás indítanak, és ha kell, karhatalommal vezettetik ki őket a területről, mert a piacvezetés szerint birtokháborítást követ el. Ilyen atrocitásnak nem szeretné kitenni magát egyetlen bérlő sem, ez a fő indoka annak, hogy nem nyitnak ki.

cserko_sajttaj01_gs

„A piac élén egy nagyon ambiciózus, nyilvánvalóan egy bizonyos körben elismert úriember Rácz Attila személyében, aki minél nagyobb profitot szeretne termelni a piacon. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, a gond azzal van, hogy ezt a profitot egyetlen tollvonással úgy kívánja megteremteni, hogy 50-100%-os díjemeléssel minden terhet kizárólag a bérlőkre hárítva szeretne szétosztani. Ez az, amit mi nem tudunk elfogadni” – szögezte le Szabó, aki szerint a piacvezetés mellett a 92%-os tulajdonosnak, vagyis a szegedi önkormányzatnak meg kellene elégednie a tavalyi évi nyereséggel. A bérlők és képviselőjük még hétfőn Botka László polgármesterhez fordul, hangsúlyozottan nem tárgyalni vagy demonstrálni szeretnének, hanem azt a kérésüket megfogalmazni, hogy a városvezető mentesítse Rácz Attilát az alól a vélt vagy valós elvárás alól, hogy neki extraprofitot kell teremtenie az egyébként is nyereséges Cserepes sori piacon.

Magánbefektetőknek játszanák át a területet?

Szabó szerint nem pusztán a profitszerzés áll a jelentős díjemelés mögött, hiszen egy nagyságrendileg tízmilliós tétel Szeged költségvetéséhez képest elhanyagolható összeg. „Itt van egy nagy, önkormányzati tulajdonban lévő vagy abba bevonható terület, amely más célokra is hasznosítható. Én nagyon bízom a szegedi városatyák bölcsességében, hogy ennek a jól körülhatárolható üzleti körnek nem fekszenek le” – jegyezte meg a jogász. Újságírói kérdésre a jogász elmondta, egy lakópark – amire vonatkozóan terveket is látott – jó üzlet egy magánbefektetőnek, így az a fő kérdés, hogy a Cserepes sori piacnak egy bizonyos kör bombaüzlete kell, hogy legyen, vagy 1500 szegedi és térségben élő család mindennapi megélhetését jelentő forrásnak… Példaként a közeli vadaspark lakóparkot hozta fel, ami a gazdasági válság idején, jóval kisebb területen épület fel, s az is nagy hasznot hozott.

Demonstrációtól a bezárásig – az előzmények:

Demonstrációba torkollott március 16-án a Cserepes sori bérlőinek felháborodása az április elsejétől tervezett díjemelések miatt. A 92%-ban önkormányzati tulajdonú társaságélére januárban kinevezett MSZP-s párttag, Rácz Attila ugyanis átlagosan 50%-kal megemelné a díjakat, és erről mindössze csak egy levélben tájékoztatta az érintetteket. Kifogásolták a bérlők, hogy az áremelés mellett áfát is terhelne rájuk az ügyvezető, holott a hatályos adótörvény értelmében terület és ingatlan – a Cserepesen pavilon és négyzetméterben meghatározott egységek – esetében nem kötelező áfával terhelni a bérleti díjat, igaz ezt kérheti az adott cég. Azzal sem értenek egyet a kereskedők, hogy több zónára osztotta Rácz a piacot, a legforgalmasabbnak számító sorokon több pénzt szedne be, illetve szombatonként a lakosságnak is fizetőssé tette a parkolást, ami a kereskedők szerint elriasztja a vevőket.

Aláírásgyűjtésbe is kezdtek a bérlők, majd megbeszélésre is invitálták a piacvezetőt, aki a sajtó megjelenésére hivatkozva nem nyilatkozott. Múlt hét csütörtökön a 208 bérlő kétharmadát képviselő Szabó Bálint jogász egyeztetett a piac vezetőjével és ügyvédjével, Pintér Ferenccel, s abban egyeztek meg, hogy tárgyalásokba kezdenek, s azok lezárultáig nem emelnek díjakat, másnap azonban az új díjszabás szerint kezdték el szedni a hely- és asztalpénzeket a bérlőktől. A botrány ekkor csúcsosodott ki, akkor ugyanis rendőröket is hivatott Rácz Attila a bérlőire, hogy írják fel azok adatait, akik nem hajlandóak – az előző napi megállapodás fényében – kifizetni a megemelt díjakat.

Szabó Bálint pénteken délután jelentette be, hogy a bérlők egységesen határozatlan időre felfüggesztik a Cserepes sori piacon a tevékenységüket, és ennek fényében nem is nyitottak ki a hétvégén, és a hétfő délelőtti tárgyalásoktól tették függővé, hogy újra árusítanak-e. Mivel megegyezés nem született, továbbra is zárva tartanak a kereskedők.

Nem közelednek az álláspontok, így határozatlan ideig továbbra is zárva tartanak a Cserepes sori piac bérlői. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=624370

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 4.

Hírzóna

Sikeres a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra visszatérését segítő program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A jelenleg tíz megyében zajló programot további öt megyére terjesztik ki a következő időszakban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Mintegy 31 ezren igényelték eddig a babaváró támogatást

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Eddig 181,5 milliárd forint értékben született szerződés.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új gyártócsarnokot avatnak Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.

Tovább olvasom

Aktuál