Közélet

Népszerűnek bizonyult a diákok körében a Szegedi Törvényszék perszimulációja

Népszerűnek bizonyult a diákok körében a Szegedi Törvényszék perszimulációja

2016. április 22., péntek
Népszerűnek bizonyult a diákok körében a Szegedi Törvényszék perszimulációja
perszimulacio_torvenyszek

Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a Szegedi Törvényszék által április 19-én a „Nyitott Bíróság” program keretében megrendezett perszimulációs előadás.

A programon a Deák Ferenc Gimnázium, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai vettek részt. A Szegedi Törvényszék és Járásbíróság bírósági titkárai, fogalmazói és ügyintézői, valamint a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze egy büntetőjogi jogesetet dolgoztak fel, amelynek történéseit közel 150 kíváncsi diákszempár kísérte figyelemmel. A „Nyitott Bíróság” program több éve sikeresen működik, amelynek keretében a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék munkatársai rendszeresen tartanak jogi tárgyú előadásokat osztályfőnöki és társadalomismereti órák keretében. A Szegedi Törvényszék emellett rendszeresen szervez tárgyaláslátogatásokat a középiskolások érdeklődői diákjai számára. A perszimuláción bemutatott ügy lényege szerint a fiatalkorú vádlott és a szintén fiatalkorú sértett 2015. június 3-án a délutáni órákban ketten maradtak a középiskola fiúöltözőjében az osztály testnevelés óráját követően. A sértett az öltözködést követően, ruháinak elpakolása közben a mobiltelefonját kivette a táskájából, majd kiment a mellékhelyiségbe, s figyelmetlenségéből adódóan a telefont a padon felejtette. Távolléte alatt a vádlott a padon felejtett mobiltelefont észrevetette és azt jogtalanul eltulajdonította oly módon, hogy a telefont magához vette és éppen a kabátzsebébe kívánta elrejteni, amikor a sértett visszatért öltözőhelyiségbe, és kérdőre vonta őt. A sértett hangos kiabálás közepette követelte vissza a telefonját, amely miatt szóváltás alakult ki a vádlott és a sértett között, majd a sértett odalépett a vádlotthoz és próbálta kivenni a vádlott kezéből a telefont. Ekkor a vádlott egy határozott mozdulattal, jobb tenyérrel meglökte a sértettet a mellkasánál, aki a lökés lendületétől az öltöző padjának esett. Az esés következtében a sértett a bal alkarjának zúzódását, valamint a jobb könyökének horzsolásos sérülését szenvedte el, amelyek 8 napon belül gyógyuló, könnyű testi sérülések. A perszimulációs előadás befejezését követően interaktív beszélgetésre került sor a diákok és az előadásban részt vevő bírósági és ügyészségi kollégák között, amelynek során a diákok választ kaphattak a jogeset kapcsán megfogalmazódott kérdéseikre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.