Kultúra

Nándorfehérvár méltatlanul elfeledett kapitánya a Somogyiban

Nándorfehérvár méltatlanul elfeledett kapitánya a Somogyiban

2016. április 19., kedd
Nándorfehérvár méltatlanul elfeledett kapitánya a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Számos programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

Nándorfehérvár első ostroma – könyvbemutató

- április 21. (csütörtök), 16.30 óra – Hangoskönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

Nándorfehérvár első, 1440-es ostromát kétféle nézőpontból, a tudomány és az irodalom eszközeivel ismertető könyveket mutatnak be a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Stefánia 2.) április 21-én, csütörtökön 16.30-as kezdettel.

Szabó Pál

1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei, valamint

Gáspár Ferenc

Pogányokkal táncoló című kötetéről

Bene Zoltán

beszélget a szerzőkkel. „Az 1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című kötet a 15. század magyar történelmének egy jelentős epizódját vizsgálja multidiszciplináris megközelítésből. A témának eleddig sem a magyar, sem pedig a nemzetközi középkorkutatás nem szentelt kellő figyelmet” – írja

Fedeles Tamás

történész Szabó Pál könyve kapcsán. A szerző Nándorfehérvár első szultáni ostromát és annak körülményeit mutatja be részletesen és helyezi el a vár 1456-os oszmán-török ostromát megelőző időszakának történetébe, korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján a természettudományok, a medievisztika, a hadtörténet, a fegyvertörténet, a bizantinológia, az oszmanisztika és a jogtörténet módszereivel. A 2014-ben, Szegeden, summa cum laude minősítéssel megvédett doktori értekezés könyv alakban először kerül a közönség kezébe. „Pogányokkal táncoló: erről a címről mindenkinek

Kinizsi Pálnak

, a medveerejű vitéznek a kenyérmezei ütközet után lejtett győzelmi tánca jut az eszébe. De hallott valaki

Tallóci Jánosról

, Nándorfehérvár hős várkapitányáról? Hogy Hunyadi...? Nem, ez sem tévedés! Tallóci János 1440-ben ugyanúgy megvédte a töröktől Nándorfehérvárat, mint tizenhat évvel később Hunyadi János! Óriási ostrom volt, s hatalmas diadal! S ki emlékszik már erre? Csupán a történészek, no meg Gáspár Ferenc, kinek tolla alatt megelevenedik a kor, a harcok, a sokféle nép. Magyar táltosok, dalmát hajósok, talján kémek nyüzsögnek a könyvben, melynek lapjain lassan-lassan, de mindent elsöprően bontakozik ki egy gyönyörű szerelmi történet, mely a végkifejlet során a várostrom fortissimójában összecseng a Raguzából származó Tallóciak jelmondatával: A szabadság nem eladó a világ összes kincséért sem! A Johnny Fortunate sorozat legújabb kötete igazi, vérbő kalandregény” – olvashatjuk a kötet ismertetőjében. A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

Fiatal tehetségek a Somogyiban – Csákány Lóránt fotói

- április 21. (csütörtök), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Világom címmel, Csákány Lóránt fotóiból rendez kiállítást a Somogyi-könyvtár az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató programja tavaszi rendezvénysorozatának keretében. A tárlatot április 21-én, csütörtökön 17 órakor

Dobóczky Zsolt

fotóművész nyitja meg a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A kiállítás április 27-ig tekinthető meg. A szabadkai születésű

Csákány Lóránt

, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar harmadéves hallgatója. Fotóit Magyarországon kívül Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Luxemburgban, Horvátországban, Németországban, Franciaországban, Romániában, Ukrajnában, Olaszországban, Egyiptomban, Törökországban, Kínában és Szingapúrban is bemutatták. A program a Somogyi-könyvtár, valamint a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Kutyás terápia a dorozsmai könyvtárban

- április 22. (péntek), 17 óra – Kiskundorozsmai fiókkönyvtár (Szeged, Negyvennyolcas u. 12.)

Kutyás terápia – négylábú segítők az emberért címmel tart előadást a Somogyi-könyvtár Kiskundorozsmai fiókkönyvtárában (Negyvennyolcas u. 12.)

Keller Zoltán

, a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület elnöke. A Rekreációról a könyvtárban című programsorozat rendezvénye április 22-én, pénteken 17 órakor kezdődik. A program a Közép-Kelet-Európai Társaság szervezésében valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.