Közélet

Moszkva: nem veszélyes megközelítés, hanem azonosító körülrepülés történt a Balti-tenger felett

Moszkva: nem veszélyes megközelítés, hanem azonosító körülrepülés történt a Balti-tenger felett

2016. április 17., vasárnap
Moszkva: nem veszélyes megközelítés, hanem azonosító körülrepülés történt a Balti-tenger felett

Az amerikai RC-135U kémrepülőgépnek a Balti-tenger feletti befogásakor az orosz Szu-27-es harci gép nem közelítette meg veszélyesen a másik járművet, hanem annak azonosító körülrepülését hajtotta végre - jelentett ki vasárnap Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Vasárnapra virradóra

Danny Hernandez

, a NATO európai parancsnokságának szóvivője közölte, hogy egy orosz vadászgép csütörtökön befogta az amerikai légierő egyik felderítő gépét a Balti-tenger felett. Hernandez szerint a Szu-27-es nehéz elfogó vadászrepülőgép "szabálytalan és agresszív" manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre megközelítve az RC-135-ös felderítő katonai repülőgépet. Orsót végrehajtva először az amerikai gép bal oldalán repült, majd fölé emelkedett, utána pedig a jobb felől kísérte a levegőben.

Konasenkov

tábornok beszámolója szerint az orosz légvédelem április 14-én egy azonosítatlan légi célpontot vett észre a Balti-tenger légterében, amely nagy sebességgel közeledett az orosz határ felé. A szóvivő elmondta, hogy az orosz balti flotta légiereje az azonosítás céljából a levegőbe emelt egy Szu-27-es vadászgépet, amely a körberepülést végrehajtva megállapította, hogy az amerikai légierő egyik RC-135U típusú felderítő gépéről van szó. Igor Konasenkov elmondta: a Szu-27-essel létesített vizuális kontaktus nyomán az RC-135U irányt változtatott, és az orosz határral ellentétes irányba repült tovább. A tábornok hangoztatta, hogy az orosz harci gép a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el, és semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Az incidenssel kapcsolatban

Alekszej Puskov

, az állami duma külügyi bizottságának elnöke rövid, szarkasztikus közleményt adott ki: "Miközben az amerikai felderítő repülőgép lágyan és agresszivitástól mentesen kémkedett a Baltikum felett, mellette egy orosz Szu-27-es 'veszélyes műveleteket' hajtott végre. Az Egyesült Államokban fel vannak háborodva" - írta Puskov. A hét elején Szu-24-es típusú orosz harci gépek többször is közel repültek a Donald Cook amerikai rombolóhoz a Balti-tengeren, ami nyilatkozatháborút váltott ki Washington és Moszkva között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.