Egyetem

Modern kékfény lámpa az SZTE újszülött osztályán

Modern kékfény lámpa az SZTE újszülött osztályán

2016. április 13., szerda
Modern kékfény lámpa az SZTE újszülött osztályán
SZTE_kekfenylampa_1_BA

Csökkenti az újszülöttkori sárgaság kezelési idejét az a nagyteljesítményű kékfény lámpa, amelyet a Szeged Első Lions Club adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztályának.

Fiziológiás sárgaság sok újszülöttnél jelentkezik – magyarázta

Orvos Hajnalka

, a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezetője. A méhen belül az újszülöttek szervezetében több, az oxigént szállító vörösvértest található. A születés után ezeknek a vörösvértesteknek egy része szétesik, bilirubin szabadul fel, a bőr sárgássá színeződik. Ha a bilirubin mennyisége elér egy bizonyos szintet, akkor fototerápiás kezelés szükséges. Ha nem kezelik az újszülöttet, a sárgaság akár olyan fokot is elérhet, hogy a bilirubin átkerül a vér-agy gáton és károsíthatja az agyat. Az osztályvezető elmondta azt is: a most megvásárolt készülék a harmadik ilyen modern fototerápiás eszköz a klinikán. Ennek a modern lámpának a fényhullámhossza abba a szűk és ideális tartományba esik, amire az újszülöttek terápiájához szükség van. A hagyományos készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék alkalmazása. Orvos Hajnalka hozzátette: az új LED-es fényekkel ma már csak 1-2 napos fénykezelésre van szükség, szemben a korábbi 3-4 nappal. A készüléket bemutató sajtótájékoztatón

Németh Gábor

tanszékvezető egyetemi docens elmondta: az osztály eddig két LED fényforrással felszerelt eszközzel rendelkezett, amelyekkel az újszülöttek sárgaságát kezelik. A most megvásárolt kékfény lámpa – amelynek bruttó ára 749.300 forint volt - az újszülöttek fiziológiai sárgaságának kezelésére szolgál, a modern készülékkel egyrészt lerövidíthető az az idő, amit az újszülött az édesanyjától részben szeparálva tölt el, másrészt elősegíti, hogy a kisbabák és az anyukák minél hamarabb hazatérhessenek. Ezzel együtt nagymértékben javítja a klinikai betegellátás színvonalát is.

Novák Gyula

, a Szeged Első Lions Club soros elnöke azt mondta: nagy örömmel segítettek a klinikának. "A Club tavaly ősszel határozta el a támogatást, először egy csekélyebb összegben gondolkodtunk, de miután kiderült, hogy erre a fénylámpára van a klinikának szüksége, támogatókat kerestünk. Az ő segítségükkel tudtuk megvásárolni a lámpát. Az eddigi jó kapcsolatainkra való tekintettel a jövőben is örömmel fogjuk támogatni az intézményt, hiszen tagjaink olyan célokat segítenek, amelyek fontosak és hasznosak" – fogalmazott. Nagy István, a Szeged Első Lions Club kincstárnoka hozzátette: a Lions Club céljai világosak, tevékenysége átlátható, eredményei kézzelfoghatóak. A szervezet jószolgálati céljai között elsősorban a gyerekek és az egészségügy támogatása szerepel, évtizedek óta segítik például a koraszülött mentőket. A Szeged Első Lions Club nem első alkalommal támogatja a klinikát, 2003-ban egy pulzoximéterrel segítették az intézmény működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.