Közélet

MNKH: dinamikusan fejlődnek a magyar-mongol külkereskedelmi kapcsolatok

MNKH: dinamikusan fejlődnek a magyar-mongol külkereskedelmi kapcsolatok

2016. április 28., csütörtök
MNKH: dinamikusan fejlődnek a magyar-mongol külkereskedelmi kapcsolatok

Dinamikusan fejlődnek a magyar-mongol külkereskedelmi kapcsolatok, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) tavaly év vége és 2016 február eleje között már közel 50 millió forint értékben 25 cég több mint 100 féle termékét exportálta Mongóliába - közölte az MNKH csütörtökön az MTI-vel.

Az exportcikkek döntő részét magyar élelmiszerek alkotják - tették hozzá. Kiemelték: a kereskedőház a teljes exportfolyamatban részt vett, komplex szolgáltatást nyújtott az ügyletben részt vevő partner cégeknek a forgalomba helyezési engedélyek beszerzésén, az ártárgyalásokon, az árualap összeállításán, a logisztikai feladatokon át a marketing tevékenységig és az ügyletek nyomon követéséig. Az MNKH által exportált magyar áruk között megtalálhatóak például a SIÓ, a STÜHMER, az EKO, az Univer és a Szerencsi Bonbon termékei. A közlemény szerint jelenleg elsősorban magyar gyümölcslére, energiaitalra, csokoládéra, konzervekre, lekvárokra, befőttekre, fűszerekre van igény az ázsiai országban. A magyar termékek már közel 300 mongol üzlet polcain érhetők el országosan, így szupermarketekben, bolthálózatokban, nagykereskedelmi egységekben és éttermekben is. A kereskedőház szerint a növekvő érdeklődést jelzi, hogy tavaly év végén magyar élelmiszerbolt-hálózat is nyílt Shop Hungary néven a mongol fővárosban, Ulánbátorban. Az MNKH képviseleti irodája által közvetlenül üzemeltetett hálózat keretében egyelőre három üzlet működik, de a tervek között szerepel további egységek megnyitása a fővárosban és vidéken is - tették hozzá. A közlemény idézi

Ducsai-Oláh Zsanettet

, az MNKH vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy a keleti nyitás stratégiája mentén Magyarország fontos kereskedelmi partnerként tekint Mongóliára. Arról is beszámoltak, hogy Mongólia és Magyarország közötti együttműködés tovább bővül, a napokban írtak alá például egy megállapodást a Mongol Ásványi Nyersanyag Hatósággal, amelynek értelmében a magyar tudás, szakértelem és technológia segítségével fejlesztenék tovább az ország jelentékeny nyersanyagkincse kitermelésének hatékonyságát. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. feladata, hogy elősegítse a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító magyar kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését. A kereskedőház helyi képviseletein keresztül jelenleg négy kontinens közel 40 országának piaca érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.