Közélet

Medvegyev: Oroszország nem sietteti a strukturális reformokat

Medvegyev: Oroszország nem sietteti a strukturális reformokat

2016. április 19., kedd
Medvegyev: Oroszország nem sietteti a strukturális reformokat

Oroszország gazdaságának mélyreható strukturális változásokra van szüksége, de azokat nem fogja sietve, a lakosság terhére megvalósítani - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden Moszkvában, a kormány éves munkáját összegző parlamenti beszédében.

A kijelentéssel kapcsolatban elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvényhozás alsóházába megtartandó választások évében az orosz vezetés nem kívánja tovább növelni a gazdasági visszaesés által sújtott lakosság terheit. Bár a kormányzó Egységes Oroszország pártja egyértelműen a legnépszerűbb a politikai erők között, de támogatottsága 50 százalék alá esett, messze alulmúlva

Vlagyimir Putyin

elnökét.

Medvegyev

az államháztartás hiányának ésszerű szinten tartása mellett a pénzpiaci helyzet stabilizálását és az infláció kordában tartását nevezte meg feladatként. A kormányfő szavai szerint a tavalyi deficit a GDP 2,4 százalékának felelt meg, ez 50 százalékkal alatta maradt a 2009-es válság idején mért szintnek. Rámutatott, hogy az olajtól nem függő bevételek aránya elérte a 60 százalékot. A miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszországban 2018-ig nem lesz adóemelés, annak ellenére sem, hogy olajár zuhanása "erősen sokkolta" a gazdaságot. A vállalkozások számára kiszámítható üzleti környezet ígért. Medvegyev hangsúlyozta, hogy a tavaszi ülésszak folyamán nem fogják felülvizsgálni a költségvetést. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország vissza fog térni a hároméves tervezési ciklusokhoz. Méltatta, hogy az orosz gazdaság gyorsan alkalmazkodni tudott a többi között a piac ingadozása, az olajárak zuhanása és a nyugati szankciók okozta nehézségekhez. Mint mondta, az orosz gazdaság diverzifikálódik, és elkezdődött a jövő évtized gazdasági prototípusának megteremtése. Az orosz kormányfő szerint Oroszországot "senki sem kényszerítette térdre," és külföldi hitelek nélkül, a belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a nemzetközi hitelforrások és a modern technológia piacának egy része még mindig nem hozzáférhető Oroszország számára. Elmondása szerint a kormány a fenntartja nagyszabású, életminőség-javító északi, távol-keleti és szibériai beruházásokat, amelyeket a Nemzeti Vagyonalapból fog finanszírozni. Medvegyev beszámolója szerint a bővülő orosz hadiipar exportja tavaly meghaladta a 14 milliárd dollárt, és az importtól egyre kevésbé függő szektor az év folyamán több mint 26 milliárd dollár értékű megrendelést kapott. Az orosz hadiipari vállalatokhoz beérkezett igénylések 2015-ben összességében elérték az 56 milliárd dolláros szintet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.