Kultúra

Lepotica szilvapálinka lett a 17. Gyulai Pálinkafesztivál győztese

Lepotica szilvapálinka lett a 17. Gyulai Pálinkafesztivál győztese

2016. április 16., szombat
Lepotica szilvapálinka lett a 17. Gyulai Pálinkafesztivál győztese

Szabó Zoltán cacanska lepotica szilvapálinkája nyerte el a 17. Gyulai Pálinkafesztiválon a legjobb versenyminta díját - tájékoztatta az MTI-t Varga-Bora Tímea, a rendezvény egyik főszervezője.

Hozzátette: ugyanez a minta nyerte el a legjobb bérfőzetett párlat díjat, ahogyan a legeredményesebb bérfőzető is Szabó Zoltán lett. A legjobb magánfőzött párlat Gyenesei István körtepálinkája lett, ahogyan ő érdemelte ki a legeredményesebb magánfőző elismerést is. A legeredményesebb bérfőzde a komorói Rak- Tár-Tár Bt. lett. A Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlatversenyre 332 minta érkezett be, amelyeket szakmai zsűri értékelt. A zsűri a párlatok négy tulajdonságát osztályozta: a tisztaság, az aroma/karakter, a szájérzet és az utóérzet/harmónia. Minden tulajdonságra 5-5 pontot adtak, 14 ponttól bronz, 16-17 pontért ezüst, 18 ponttól pedig aranyérem járt. A pontozás eredményeképpen a verseny során 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, és 10 champion is gazdára talált - mondta Varga-Bora Tímea. Az újjászervezett Gyulai Pálinkafesztiválon idén csak a magán- és a bérfőzetők indulhattak a versenyen, a kereskedelmi főzdék nem. Ez alól egyetlen kategória volt kivétel. A Békés Megyei Önkormányzat immár a második évben kereste a megye pálinkáját. A győztes főzde egy éven keresztül viselheti az üvegein a Békés megye pálinkája címet a kereskedelmi forgalomban, az önkormányzat pedig egy éven keresztül ettől a főzdétől vásárol protokoll célokra pálinkát. A felhívásra három főzde, a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde Bt., a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra összesen 14 mintát küldött be - mondta el Sztahovics Zsuzsa, a megyei önkormányzat kommunikációs referense az MTI-nek. A győztes az Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. lepotica szilvapálinkája lett, amelyre az ítészek a maximális 20 pontot adták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.