Kultúra

Kutyás terápia a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárban

Kutyás terápia a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárban

2016. április 29., péntek
Kutyás terápia a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárban
SZS20140419_kutyafuttaban_045

Kutyás terápia – négylábú segítők az emberért címmel tart előadást a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárában (6771 Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.) Keller Zoltán, a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület elnöke. Vendégek között lesznek jól képzett négylábúak is, akik remek neveltetésüknek köszönhetően mintát és példát adnak az együttélés jó gyakorlatára. A Rekreációról a könyvtárban című programsorozat rendezvénye május 4-én, szerdán 17 órakor kezdődik.

A terápiás kutyákról olvashatjuk a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület internetes oldalán: „A terápiás kutyák segítségével a szakember (gyógypedagógus, pszichológus, pszichiáter, pedagógus) fejlesztő tevékenységet folytat, annak érdekében, hogy az alany értelmi, érzelmi és ismeretelsajátítás tekintetében előremutató változáson essen át. Ehhez speciálisan kell kiválasztani - lehetőleg szakember segítségével - a meghatározott temperamentummal rendelkező, lehetőleg kölyökkutyát. A kiképzés várhatóan egy év, de ettől vannak eltérő esetek is. A kiválasztott ebek képzésük során alap engedelmességet, "trükköket" és ügyességi feladatokat sajátítanak el. A képzés bizonyos szakaszában elkezdik a gyermekekkel való viselkedés tanítását a természetben és zárt térben egyaránt.” A Sportegyesület profiljába tarozik a családi környezetben élő kutyák engedelmességre nevelése is. Az engedelmességi képzésre jelentkezők jó része sajnos hamis információk alapján a kutya fél éves kora után kéri a Sportegyesület segítségét. Ekkor már általában olyan rögzült szokásokkal kell megküzdeni, amelyek a szocializáció korai időszakában történő neveléssel megelőzhetők lettek volna. A rehabilitáció már ezt a kört is erősen áthatja. Segítő tevékenységük egyik eleme a sérült vagy "rossz előélettel" élő ebek visszavezetése a normál életbe. A félelem az emberektől, más állatoktól, a szocializálatlanság, a szabályrendszer hiánya, vagy a kutya előélete miatt a befogadott és/vagy elhanyagolt kutyák hosszú folyamaton mennek keresztül mire ismét élhető társsá válnak – tudhatjuk meg ugyancsak a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület internetes oldaláról. A program a Közép-Kelet-Európai Társaság szervezésében valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.