Közélet

Közfoglalkoztatási fórum Maroslelén

Közfoglalkoztatási fórum Maroslelén

2016. április 27., szerda
Közfoglalkoztatási fórum Maroslelén

A közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódó 2014-2020-as, uniós fejlesztési források ismertetése a kiemelt témája annak a szakmai konzultációnak, amelyet pénteken rendeznek Maroslelén. A fórum az idei folytatása annak a korábbi kezdeményezésnek, amelyet negyedéves rendszerességgel dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott hívott életre. A találkozók célja, hogy az önkormányzatok számára aktuális információkat nyújtson a Kormányhivatal, a közfoglalkoztatási programok minél sikeresebb megyei megvalósítása érdekében. A megye polgármesterei a tájékoztató előadások meghallgatása mellett megtekintik a mezőgazdasági mintaprogramban megvalósult, kiváló termékeket előállító helyi feldolgozóüzemet is.

A fórumon a kiemelt téma mellett számos fontos kérdést áttekintenek a résztvevők: szó lesz a közfoglalkoztatottak egyszerűsített foglalkoztatásban történő alkalmazásának lehetőségeiről, az alapvető munkavédelmi tudnivalókról, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó önkormányzati önköltségszámítási szabályzat kötelező elemeiről. A megbeszélésen ezúttal is időt szánnak a jó gyakorlatok, észrevételek, tapasztalatok megbeszélésére, de áttekintik az önkormányzati vezetők a jövőre vonatkozó terveket is a Csongrád megyei közfoglalkoztatási programokkal kapcsolatban. A fórumnak otthont adó Maroslelén már 2012-óta működik mezőgazdasági program. A megtermelt növényekből egyre többféle készterméket állítanak elő. A terményeket saját, uniós és belügyminisztériumi támogatásból megvalósult feldolgozó üzemben dolgozzák fel. A hidegen sajtolt tökmagolaj és a fűszerpaprika őrlemények kereslete a legjelentősebb, de a fokhagyma fonatokra, fokhagyma porra, ízesített, hidegen sajtolt napraforgó olajokra is növekvő a piaci igény. A fórum résztvevői a helyi járási startmunka mintaprogramok bemutatása, és az előadások meghallgatása után megtekintik azt az üzemet, ahol a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódóan előállított kézműves termékek gyártását végzik. A feldolgozóüzemet a kazánprogram segítségével beszerelt biomassza kazánnal fűtik, a búzaszalmából készített bálával. A tökmag, napraforgó és paprika szárításához speciális szárítóasztalt fűtenek ugyanígy, és szintén közfoglalkoztatási program keretében vásárolták meg a paprika őrléséhez és csomagolásához szükséges gépeket. A község vezetése arra törekszik, hogy a termeléstől a feldolgozásig építsék fel a közfoglalkoztatást, így biztosítva a lehető legtöbb ember számára a munkát, helyben. A maroslelei közfoglalkoztatási programok kiemelkedő teljesítményét jelzi, hogy két alkalommal (2012-ben és 2013-ben) is miniszteri elismerésben, és pénzjutalomban részesült a település, melyet a közfoglalkoztatási programok továbbfejlesztésére használhattak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.