Közélet

Kósa: rövid időn belül tisztázható a vasárnapi bérpótlék szabályozása

Kósa: rövid időn belül tisztázható a vasárnapi bérpótlék szabályozása

2016. április 12., kedd
Kósa: rövid időn belül tisztázható a vasárnapi bérpótlék szabályozása

Rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást.

A politikus kiemelte: ha az Országgyűlés nem ezt a megoldást választja, akkor egy érvényes és eredményes népszavazás esetén három évig nem lett volna rendezhető a kereskedelmi dolgozók bérpótlékának ügye. A szocialisták ugyanis úgy terjesztették elő népszavazási kérdésüket, hogy annak alapján a vasárnap munkavégzést tiltó törvény minden elemét vissza kellett volna vonni, márpedig ez a jogszabály tartalmazza a vasárnapi bérpótlékot is - magyarázta

Kósa Lajos

, jelezve, hogy a szabályok szerint ha referendum dönt egy kérdésben, akkor abban a szabályozási körben három évig nem lehet új előírást hozni. A parlament mostani döntésével azonban lehetőség nyílik rövid időn belül tisztázni az érintettekkel a vasárnapi munkavégzés feltételeit és a juttatásokat - mondta. A frakcióvezető közölte azt is, hogy a most megszavazott törvényvisszavonás után az Alkotmánybíróság (Ab) állást foglal majd arról, lehet-e népszavazást rendezni az MSZP által kezdeményezett tárgyban. A politikus arra számít, hogy az Ab úgy határoz, nem lehet referendumot tartani. A vasárnapi munkavégzés tilalmát visszavonó törvényjavaslatra a Fidesz-frakció kötelező szavazást rendelt el. Azoknak a fideszeseknek, akik nem jelentették be előre a távolmaradásukat a voksolástól, 100 ezer forinttal kell támogatniuk egy jótékonysági szervezetet - közölte, hozzátéve: a nemmel szavazó fideszes

Szatmáry Kristófnak

- mint a korábbi kormányzati előterjesztőnek - engedélyezték, hogy így voksoljon. A jogszabályt eredetileg kezdeményező KDNP-ben pedig lelkiismereti szavazás volt - jegyezte meg. Kósa Lajos kérdésre azt is egyértelművé tette, hogy ebben a ciklusban biztosan nem merül fel olyan szabályozási kérdés, mint amilyet most visszavont a Ház. Hozzátette, készek lettek volna erre törvényi garanciát is adni, de az ellenzék nem kérte. Megjegyezte azonban, hogy a vasárnapi munka tilalmával kapcsolatos minden kormányzati várakozás teljesült, szemben a "szocialista jóslatokkal". A kiskereskedelmi forgalom ugyanis nem csökkent, ahogyan a foglalkoztatottság sem, és az emberek sem maradtak ellátatlanul - mondta. Ám "tudomásul vettük, hogy a magyar választókat egy év alatt nem tudtuk meggyőzni" az intézkedés helyességéről, mert "a vásárlás szabadságát előbbre sorolták", mint 200 ezer ember vasárnapi munkára kötelezését - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, hozzáfűzve, hogy a vasárnapi nyitva tartás ezután is csak lehetőség lesz, nem pedig kötelező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.