Közélet

KKM-államtitkár: Békés az egyik legnagyobb fejlődés előtt álló megye

KKM-államtitkár: Békés az egyik legnagyobb fejlődés előtt álló megye

2016. április 14., csütörtök
KKM-államtitkár: Békés az egyik legnagyobb fejlődés előtt álló megye

Békés megyének kiváló termőföldje van, a világban pedig a legnagyobb fizetőképes kereslet a prémium minőségű élelmiszerek iránt mutatkozik. Ezért Békés az ország egyik legnagyobb fejlődés előtt álló megyéjének nevezhető - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán.

Magyar Levente

a Békés Megyei Exportképes Termékek Kiállítása és Versenye alkalmából szervezett munkáltatói napon elmondta: Békés ereje a mezőgazdaságban rejlik. Kifejtette: magántőke bevonásával létrehoztak egy állami vállalatot azzal a céllal, hogy az élelmiszerkereskedelmet, a mezőgazdasági termékek felvásárlását intézze úgy, hogy a jelenleginél több pénzt hagyjon a termelőnél. Példaként említette, hogy idén a meggyet a tavalyihoz képest másfélszeres áron fogják felvásárolni. Hozzátette: olyan beruházásokat is terveznek ezen a rendszeren belül, amelyek a remények szerint munkahelyek ezreit hozza majd létre a mezőgazdasági szektorban, és ennek egy része Békés megyében jön majd létre. Az államtitkár arról is szólt, hogy jelenleg elsődlegesen a mezőgazdaság terén jelentkező igényeket szeretnék felmérni ehhez a most alakuló rendszerhez. A vállalkozások exportbővülését a kereskedőházon keresztül támogatnák - tette hozzá. Magyar Levente kifejtette: 2015-ben Békésben 20 százalékkal csökkent az aktív álláskeresők száma; 133 milliárd forintnyi beruházás történt, amely 2014-hez képest 50 százalékos növekedés; az Eximbank pedig több milliárd forintnyi hitelt nyújtott a megyei vállalkozásoknak. Az államtitkár Békés hátrányai között említette, hogy a népességfogyás nagyon magas, az országos átlag négyszerese; és hogy jelenleg a térség nincs jól bekapcsolva "az ország vérkeringésébe". Utóbbiról szólva közölte: "kézzelfogható távolságban van az M44-es gyorsforgalmi út építése", s hozzátette, erről a közeljövőben tervezett békéscsabai látogatásán a miniszterelnök is beszélni fog. A munkáltatói napon szervezett Békés Megyei Exportképes Termékek Kiállítása és Versenye célja felhívni a figyelmet a megye exportképes termékeire, kimagasló képességű szakembereire és innovatív kezdeményezéseire - mondta

Gajda Róbert

megyei kormánymegbízott. A kormányhivatal célja a megye innovációs képességének és a tradíciók iránti elkötelezettségének bemutatása, újításra nyitott szakemberek közösségteremtése, az exportképes vállalkozások számára bemutatkozási lehetőség biztosítása - tette hozzá. Gajda Róbert az M44-ről szólva elmondta: az előkészítés már zajlik, jelenleg hiánypótlást kértek a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-től, de várhatóan néhány héten belül megjelenik a kivitelezési tender a Közbeszerzési Értesítőben. A rendezvény a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Út a munkaerőpiacra elnevezésű projektjének nyitórendezvénye is.

Nagy Ágnes

, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta: a program célja az álláskeresők és az inaktívak nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása, különös tekintettel az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítására. A program céljainak megvalósítására országosan 102, Békésben 5,94 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban Békésben 5938 személy kap lehetőséget versenyképes szakképesítés megszerzésére, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.