Közélet

Kivizsgálja Isaszegi János disszertációjának ügyét a Debreceni Egyetem

Kivizsgálja Isaszegi János disszertációjának ügyét a Debreceni Egyetem

2016. április 5., kedd
Kivizsgálja Isaszegi János disszertációjának ügyét a Debreceni Egyetem
isaszegi_janos04_gs

A Debreceni Egyetemen (DE) vizsgálatot indítottak Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy doktori disszertációjának ügyében - erősítette meg az egyetem sajtófőnöke kedden az MTI érdeklődésére, miután az oktatas.atlatszo.hu oldal arról írt: plagizált a tábornok.

M. Tóth Ildikó

elmondta: az egyetem doktori szabályzata szerint az ügyben megindították az eljárást, a vizsgálat várhatóan egy-két hónapig tart. A kérdéses disszertációra vonatkozó adatok (téma, keletkezési időpont) nyilvánosak, az interneten elérhetők - tette hozzá. Az MTI megkereste Isaszegi Jánost, de nem akart nyilatkozni az ügyben. Az Átlátszó oktatás oldal számolt be arról kedden, hogy jelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Zrínyi Kiadó vezetője. A doktori fokozat megszerzéséhez szükséges értekezés felét korábbi szakirodalmi művekből és internetes cikkekből ollózta össze, a legtöbb esetben szöveghű átvétellel, hivatkozások nélkül. A disszertáció törzsszövege mellékletekkel együtt 143 oldal. Csupán 37 szakirodalmi hivatkozást tartalmaz az irodalomjegyzékben, 11 másikat pedig lábjegyzetként feltüntetve - közölték. A portál azt írta: a Debreceni Egyetemen 2011-ben leadott, A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című doktori értekezésében Isaszegi János nemcsak nélkülözte a szabályos hivatkozásokat, hanem többségében a témába vágó internetes cikkeket vagy szakirodalmi írások részeit másolta be és tüntette fel saját szellemi termékeként. Kifejtették: Isaszegi János jelentős részeket emelt át

Kiss Zoltán László

Magyarok a békefenntartásban című 2011-es munkájából is, amely az általa vezetett Zrínyi kiadónál jelent meg, ráadásul éppen ő mutatta be ünnepélyesen a kötetet. Bekezdéseket, oldalakat emelt át Boldizsár Gábor, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara dékánjának 2008-as doktori értekezéséből, és kisebb részben szövegegyezés található Jónás János 2008-as disszertációjával is - tették hozzá. Mindemellett különböző weblapok cikkeiből (elsősorban az Index, az Origo és a Wikipédia bejegyzéseiből) is számos átemelt részt tartalmaz a disszertáció. A webes cikkek átvételénél az átírás, átszerkesztés hiánya különösen feltűnő - jelezte az Átlátszó oktatás. A portál kitért arra is, hogy Isaszegi János, aki okleveles szakmérnök és szakközgazdász, korábban többször nyilatkozott honvédelmi témákban, előadásokat tart a migráció témakörében. Katonai pályafutása alatt több magyar, amerikai és NATO-kitüntetést is kapott iraki missziós tevékenységéért - idézték fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.