Közélet

Két hét múlva kezdhet tárgyalni a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alkotmánymódosításról a parlament

Két hét múlva kezdhet tárgyalni a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alkotmánymódosításról a parlament

2016. április 24., vasárnap
Két hét múlva kezdhet tárgyalni a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alkotmánymódosításról a parlament

A Fidesz várhatóan a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát, amelyet így a két hét múlva kezdődő ülésén kezdhet tárgyalni a parlament - erősítette meg Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, az Országgyűlés már tárgyalja a belügyminiszter azon törvénymódosító javaslatcsomagját, amellyel a hatóságok a jelenleginél hatékonyabban észlelhetik a terrorveszélyt. A kabinet a változtatásokkal több pénzt fordít a rendvédelmi, titkosszolgálati és terrorelhárítási szerveknek, emellett létrejöhet egy olyan terrorellenes központ, amely összesíti a szervezett bűnözés és a terrorizmus szempontjából lényeges valamennyi információt.

Gulyás Gergely

megjegyezte, a törvénymódosító csomagról konstruktív ötpárti tárgyalások folytak, így azt remélik, hogy az indítványt egyhangúlag támogatják majd a frakciók. Az alaptörvény módosítása ezzel párhuzamosan azért szükséges, hogy a katonaság is bevethető legyen azokban az esetekben, amikor a hatóságok jelentős és közvetlen terrorveszélyre utaló bizonyítékokat találnak, annak elhárítására pedig a rendőrségnek nincs elegendő ereje - fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint az alaptörvényben jelenleg is szereplő szükségállapot ezzel szemben csak arra az esetre ad megfelelő cselekvési alapot, amikor egy terrorcselekmény már be is következett. Kifejtette, javaslatuk alapján a jelentős és közvetlen veszély esetén a kormány kezdeményezhetné a terrorveszély kihirdetését az Országgyűléstől, a kabinet azonban ezt megelőzően is rendelkezésére állhatna a rendkívüli jogrend néhány eszköze a terrorcselekmények megakadályozására, következményeinek enyhítésére. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hasonló helyzetekben Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Szlovákiában, valamint az Egyesült Államokban is bevethető a katonaság. Gulyás Gergely reményének adott hangot, hogy a többpárti egyeztetésektől távol maradó MSZP, továbbá a másik két ellenzéki frakció is támogatja majd a módosítást az ország biztonsága érdekében. A fideszes képviselő ugyanakkor felelőtlennek nevezte a szocialistákat, és azt mondta, feltehetően elnökválasztásukra készülésük miatt sem voltak olyan állapotban, hogy részt vegyenek a témában folytatott tárgyalásokon. "Elkeserítőnek tartjuk, hogy ezeket az ügyeket nem lehet a pártpolitika fölé emelni" - fogalmazott. Gulyás Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak költéseire vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta, a jegybank Matolcsy György vezetésével kiemelkedően jó teljesítményt végez. Az ország "sok százmilliárd forintot nyert azon, hogy egy új jegybanki politika váltotta fel a Simon András-félét" - mondta a kormánypárti politikus, aki helyesnek nevezte, hogy az MNB alapítványokat működtet, ugyanakkor azt már hibának minősítette, hogy az Országgyűlés titkosítani próbálta ezen társaságok gazdálkodását. Emlékeztetett továbbá, hogy a parlament kedden dönt arról a javaslatról, amely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizze a jegybank alapítványait. "Én is látom azt, hogy nem csupán Kész Zoltán programját, hanem az egyik legnagyobb balliberális internetes hírportált is az MNB finanszírozta" - mondta Gulyás Gergely a vs.hu portálra utalva, majd hozzátette, tudomásul veszik, hogy ezek "pártok felett álló döntések voltak", amelyekkel a döntések meghozóinak kell elszámolniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.