Közélet

Illegális bevándorlás: a kismartoni püspök megtagadta, hogy kerítés haladjon át egyházi területen

Illegális bevándorlás: a kismartoni püspök megtagadta, hogy kerítés haladjon át egyházi területen

2016. április 22., péntek
Illegális bevándorlás: a kismartoni püspök megtagadta, hogy kerítés haladjon át egyházi területen

Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett migránsellenes kerítés.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) tájékoztatása szerint Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn) között a várható menekültáradat miatt több mint tíz kilométeres kerítést építenek. Ezen a szakaszon két egyházi tulajdonú terület is található. A tartományi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a Németújvári járást (Bezirk Güssing) érintő tervek azért készültek, mert a magyarországi Körmenden hamarosan 350 migráns befogadására alkalmas sátortábort nyitnak meg. A tavaly ősszel történtekből kiindulva az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek majd gyalog indulnak el Burgenland irányába.

Ägidius Zsifkovics

szerint azonban egy ilyen intézkedés ellentmond az evangélium, a pápai üzenet és az évtizedeken át a vasfüggöny árnyékában működő egyházmegye szellemiségének. Mikor tavaly ősszel rengeteg menekült érkezett a miklóshalmai (Nickelsdorf) határszakaszhoz, az egyházi épületekben mintegy ezer ember kapott átmenetileg szállást. Így miképpen lehetne most egyházi földterületre kerítést felállítani - tette fel a kérdést az egyházi vezető, aki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) menekültügyi koordinátora is egyben. Zsifkovics szerint a kerítés nem jelent megoldást a menekülthelyzetre. Úgy vélte, hogy a problémát inkább a gyökereinél kell kezelni, vagyis be kellene szüntetni a szervezett embercsempészetet, az Európából történő fegyverszállítmányokat, a háborút, a Közel-Kelet destabilizálását valamint Afrika gazdasági kizsákmányolását. Álláspontja szerint ő maga rossz püspök lenne, ha az emberek félelmére nem adna keresztényi választ, amelyet jelen esetben nem a kerítés, hanem a kerítésen keletkezett "lyuk" jelent. A kormány további tervei szerint szükség esetén a burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) nagyjából három kilométer hosszú kerítést húznak fel. Amennyiben elkészül a burgenlandi kerítés, akkor az érintett földtulajdonosok anyagi kártérítést kapnak. Az ORF beszámolója szerint húsz tulajdonos közül ketten kételkedtek a tervek hasznosságát illetően, a többiek beleegyeztek abba, hogy a telkükön haladjon át a kerítés. Amennyiben nem jön létre minden érintettel a megegyezés, úgy - akárcsak a stájerországi Spielfeldnél - Burgenlandban is hiányos lesz a kerítés. Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert. A tiroli Brenner-hágónál már múlt héten megkezdték az ellenőrzőpont kiépítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.