Egyház

Ferenc pápa szolidaritását akarja kifejezni a menekülteknek Leszbosz szigetén

Ferenc pápa szolidaritását akarja kifejezni a menekülteknek Leszbosz szigetén

2016. április 13., szerda
Ferenc pápa szolidaritását akarja kifejezni a menekülteknek Leszbosz szigetén

Azért megyek Leszbosz-szigetére szombaton, hogy szolidaritásomat fejezzem ki a menekülteknek, Leszbosz lakosainak és az egész görög népnek, amely rendkívül nagylelkű a befogadásban - mondta Ferenc pápa a szerdai általános audiencián a görög szigeten szombaton esedékes útjáról.

A Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson

Ferenc

pápa hangsúlyozta, hogy azért Leszboszra esett a választása, mivel a szigeten az utóbbi hónapokban nagyon sok menekült haladt át. Hozzátette, hogy látogatásán elkísérik "fivérei",

I. Bartolomaiosz

konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint

Ieronimosz

athéni érsek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) adatai szerint Leszboszra és az égei-tengeri szigetekre az utóbbi kevesebb mint egy év alatt majdnem egymillió ember érkezett, hogy innen Európa irányába folytassa útját. A török partokhoz közeli Leszbosz szigetén működik a Caritas Internationalis vatikáni székhelyű nemzetközi humanitárius szervezet menekülttábora. A szigeten szintén aktív Jezsuita Menekültszolgálat (Jrs) honlapja a "remény jelének" nevezte a katolikus egyházfő látogatását Leszboszon. A látogatás a menekültek helyzetére kívánja felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a kormányzati és nem kormányzati szereplők részéről minél gyorsabb, nemzetközi méretű és konkrét szolidaritásra van szükség - írta a Jrs olasz nyelvű honlapja, hangsúlyozva, hogy Ferenc pápa látogatása a legjobb pillanatban történik az EU és Törökország közötti "vitatott" migrációs megállapodást követően, amely ellentmond a védelemre szoruló emberek kiutasítását ellenző nemzetközi törvényeknek. A több mint 86 ezer lakosú Leszboszon él a 85 éves

Emilia Kamvisi

, akit Nobel-békedíjra jelöltek a menekülteknek nyújtott segítségéért, Ferenc pápa és mások mellett. Ferenc pápa húsvétkor az elárult, megtagadott és keresztre feszített Krisztus sorsához hasonlította a mai menekülteket, akiket "közöny kísér, mivel sokan nem akarnak értük felelősséget vállalni". Az egyházfő nagycsütörtökön menekültek lábát mosta meg egy Róma közeli menekült-állomáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.