Közélet

Elkísértük Király Tibort az álommunkahelyére

Elkísértük Király Tibort az álommunkahelyére

2016. április 27., szerda
Elkísértük Király Tibort az álommunkahelyére
neked_munka_nekem_alom023kf

A Kreatív Formák Alapítvány különleges nyílt napot szervezett a fogyatékkal élő emberek és a szegedi munkáltatók számára. Az Írországban évek óta sikeresen működő projekt gyakorlata a fővárosban honosodott meg először, idén első ízben a Tisza-parti város is csatlakozott a rendhagyó szakmai naphoz. Portálunk a látássérült végzős gimnazistát, Király Tibort kísérte el álommunkahelyére.

A Neked munka, nekem Álom! elnevezésű projekt jó gyakorlatát Budapestről vette át a Kreatív Formák Alapítvány, mely önkéntesen vállalta a szegedi nyílt nap szervezését.

Rója Ferenctől

, az alapítvány kuratóriumi elnökétől megtudtuk: 2007-ben kezdték meg működésüket Szegeden, céljuk elsősorban a fogyatékkal élők rehabilitációja, életminőségük javítása, valamint munkaerő-piaci beilleszkedése. A szerdai különleges nyílt szakmai napon siketek, autisták és látássérültek nyerhettek betekintést álommunkahelyükre, tapasztalatot szerezhettek arról, hogyan zajlik a munka például a rendőrségen, egy étteremben, vagy egy rádió szerkesztőségében.

Nagygyörgy Éva

, az alapítvány rehabilitációs szakembere hozzátette, a fogyatékkal élőknek nemcsak a munkahelyen, gyakran baráti társaságokba, sőt, kivételes esetekben a családba is nehezen megy a beilleszkedés. A rendhagyó nyílt napra összesen 8 szegedi fiatal jelentkezett, őket karolják fel egy teljes napra a kezdeményezéshez csatlakozó helyi cégek. A program segít közelebb hozni a munkáltatókat és a fogyatékkal élőket – hangsúlyozta a rehabilitációs szakember.

neked_munka_nekem_alom008kf

A szegedma.hu hírportál a végzős gimnazista

Király Tibort

kísérte el, aki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályával, valamint a szolgálati kutyákkal ismerkedett meg. A 18 éves fiú nagypapája történetei hatására szeretett bele a rendőri munkába, érettségi után szívesen dolgozna egy kapitányság adminisztrációs osztályán. A Kossuth Lajos sugárúti épületben Tibor a bűnügyi nyilvántartása vétellel kezdett: ujj- és tenyérlenyomatot vettek tőle, majd a bűnügyi technikai osztály nyomkeresési módszereivel, végül a baktói szolgálati kutyák szagazonosítási technikáival ismertették meg. A szegedi fiú kicsit félénken, ám annál nagyobb izgalommal vágott bele a rendőrségi munkába, portálunk érdeklődésére azt mondta: el tudná képzelni magát a megyei rendőr-főkapitányság munkatársaként. „Nagyon örülök, hogy ez a projekt megtalált bennünket. Azért tartottuk fontosnak csatlakozni a kezdeményezéshez, mert már második éve, hogy elnyertük a fogyatékos barát munkahelynek járó címet, ami azt jelenti, hogy a rendőr-főkapitányság, az elmúlt években közel 100 megváltozott munkaképességű embernek adott munkát” – mondta

Varga Mihály

, a Humán Igazgatási Szolgálat vezetője. A megváltozott munkaképességűek elsősorban adminisztratív területen kaptak helyet, voltak, akik fizikai munkát végeztek, és olyanok is, akik nyelvleckéket adtak a rendőr-főkapitányság munkatársainak. Varga Mihály hozzátette, ha ismét igény merülne fel bizonyos részlegeken a megváltozott munkaképességű emberek munkájára, akkor nem kizárt, hogy a megfelelő végzettség megszerzése után a látássérült Király Tibor álma is valóra válhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.