Sport

Biliárd: augusztusra időzítené csúcsformáját az Eb-t megjárt Nagy Csaba

Biliárd: augusztusra időzítené csúcsformáját az Eb-t megjárt Nagy Csaba

2016. április 21., csütörtök
Biliárd: augusztusra időzítené csúcsformáját az Eb-t megjárt Nagy Csaba
nagy_csaba_eb

A legjobb 64 jelentette a végállomást az ausztriai St. Johannban megtartott pool biliárd Európa-bajnokságon a szegedi Nagy Csaba számára: a játékos elégedett teljesítményével, és megismételné tavalyi, szenior Eb-n mutatott teljesítményét az augusztusban esedékes versenyen.

A legjobb 64-ig jutott a St. Johannban lezajlott pool Európa-bajnokságon a Szegedi Biliárd SE versenyzője,

Nagy Csaba

. A szegedi biliárdos számára a svájci

Ronald Regli

parancsolt megálljt a tornán a nyolcas játékban, míg a kilencesben olasz és szlovén ellenfelével szemben is alulmaradt. „Négy egyéni illetve egy csapatjáték zajlott, én csak a nyolcasban és a kilencesben vettem részt. Nekem nem ez a fő versenyem, hanem a minden év augusztusában megrendezett szenior Európa-bajnokság, ami a 40 év fölött korosztályt jelenti, most már a 41-et, mert az európai szövetség kétévente emeli a korhatárt, egészen az 50-et akarják elérni. Most fogunk utazni negyedik alkalommal, a st. johann-i Eb-re egy szponzoromnak köszönhetően volt lehetőségem részt venni. Itt 20-25 éves fiatalok játszanak, akiknek semmi más dolguk nincs, csak a biliárd. Nehéz felvenni velük a versenyt úgy, hogy mellette az ember dolgozik és csak ritkán jár le edzeni. A nyolcasban az jó eredmény, hogy bejutottam a legjobb 64-be, akit tudtam, azt megvertem, akitől kikaptam, azoktól simán ki lehetett kapni. A kilences játék nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, az lehetett volna egy kicsivel jobb, viszont nem vagyok csalódott ezért” – összegezte teljesítményét portálunknak Nagy Csaba. A szegedi játékos első meccsét azzal a

Joshua Fillerrel

játszotta, aki egészen a döntőig menetelt, ott azonban a spanyol

Francesco Ruiz Sancheztől

kikapott, így a későbbi ezüstérmes játékát is megtapasztalhatta. „Egy 19 éves német játékosról van szó, aki hatszoros Európa-bajnok, és 12 db érme van az Eb-kről. Tőle ki lehet kapni, még ha csak 19 éves, akkor is. Ebben a játékban nem a kor a döntő, főleg nem a poolban” – válaszolta Nagy Csaba. A szegedi poolos hozzátette, erre a versenyre külön nem tudott most készülni, de általában hetente 8-10 órát próbál eltölteni az asztalnál a versenyek mellett. Immáron huszonnegyedik éve játssza a játékot Nagy Csaba, így elég nagy a versenyrutinja, de úgy véli, e mellé kellene a napi szintű gyakorlás, viszont ez nem fér bele a munka mellett.

Ez volt a realitás

Az ausztriai rendezéssel kapcsolatban kifejtette: volt már tapasztalata a helyszínről, hiszen, járt már St. Johannban a 2009-es felnőtt Eb-n, illetve tavaly szintén itt rendezték meg a szenior Európa-bajnokságot, ahonnan a nyolcas játékban bronzérmet szerzett. „A helyszín nagyon jó, szép a környezet, az európai biliárd-szövetség pedig folyamatosan fejleszt, és próbálnak olyan dolgokat kitalálni, hogy a játékosoknak minél jobb legyen. Abszolút pozitívak a benyomásaim, ez tényleg egy jó helyszín, ezért is térhetnek vissza ide a versenyek” – mondta el a helyszínről Nagy Csaba. Kiemelte, a felnőtt mezőnyben 100-120 játékos van, akik közül 50-60-an vannak azok a poolosok, akik napi szinten a biliárddal foglalkoznak – így például külön edzőkkel edzenek az osztrákok vagy a németek, külön stáb áll össze masszőrtől elkezdve szellemi dolgokig, edzéstervük van – ez pedig nagy különbséget jelent. „Itthonról, amatőrként be lehet jutni a legjobb 32-be, 16-ba, de ez a realitás. Ennyi gyakorlással munka mellett nehéz jobb eredményt elérni, de mindenképpen ez is egy jó felkészülés lehetett az augusztusi szenior Eb-re, hiszen nagyon ritkán jutunk ki egy ilyen versenyre. A légkör, a jó ellenfelek és a körülmények sokat számíthatnak” – fogalmazott Nagy Csaba. A hétszeres magyar bajnok versenyző helye biztosnak tekinthető az augusztusi szenior Eb-n: a három hétvégéből, hétvégénként két versenyből álló országos selejtező-sorozatból eddig lement két hétvége eddig a nyolcas és a tízes játékban, ez alatt pedig mindig döntőt játszott Nagy Csaba: „Tót Sándor mögött abszolút második helyen vagyok, négyből négyszer döntőztem vele, mondjuk mind a négyszer megvert engem. Most hétvégén egy zalaegerszegi forduló lesz kilences játékkal, de az eredménytől függetlenül a második helyemmel már kvalifikáltam magam a válogatottba. Az a cél, hogy az augusztusi verseny minél jobban sikerüljön, ott egy erős másfél hónapos felkészülés szokott lenni előtte” – tekintett az év fő versenyére Nagy Csaba. A szegedi játékos úgy érzi, augusztusban bármit elérhet majd, de legfőképpen szeretne idén is egy érmet szerezni. „Lehet, hogy idén tudunk indulni csapatban is, az eddigi három Eb alatt nem volt olyan erős a csapatunk, hogy elinduljunk itt is, de idén Tót Sándor is szenior, ha ő jön, és el tudunk indulni csapatban, akkor szerintem ott is éremesélyesek lehetünk” – mondta el az esélyekkel kapcsolatban Nagy Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.