Kultúra

Az amerikai tiszt, aki koreai katonákat is vezényelt – Milton Diehlt a szeretet vonzza Hódmezővásárhelyre

Az amerikai tiszt, aki koreai katonákat is vezényelt – Milton Diehlt a szeretet vonzza Hódmezővásárhelyre

2016. április 8., péntek
Az amerikai tiszt, aki koreai katonákat is vezényelt – Milton Diehlt a szeretet vonzza Hódmezővásárhelyre
0407_Milt_06

Amerikai és koreai katonákból álló századot irányított az ázsiai országban a koreai háborút követően Milton Diehl a hatvanas évek elején. Az amerikai hadsereg egykori tisztje rendszeresen jár Hódmezővásárhelyre, hogy az általános és a középiskolákban tanuló diákok segítségére legyen. Csütörtök délelőtt koreai tapasztalatait osztotta meg az Emlékpontban rendezett rendhagyó történelemórán.

Milton Diehl

százada már a háborús cselekmények befejeztével kezdte meg munkáját Dél-Koreában, ahol feladatuk az egyik folyó alatti távközlési kábel lefektetése volt. Az amerikai egység részére a koreai kormány katonákat bocsátott, akiknek többsége nemhogy angolul nem tudott, de a civilizáció eszközeinek, mint a fürdőszobának a használatát is meg kellett velük tanítani. "A koreai katonák igyekeztek elsajátítani az ismereteket" – emlékezett vissza Milton Diehl, hozzátéve: katonái a rájuk fordított figyelmet meghálálták. Mint felidézte, a koreai alegységet vezető egyik helyi tiszt nem értett szót embereivel, ezért nem tudták megfelelően teljesíteni a rájuk bízott feladatukat: A századparancsnok végül a tiszt leváltása mellett döntött, s mint elmondta, utána jelentősen javult az egység teljesítménye. Az ázsiai katonáival való kommunikációjában sokat segített gépkocsivezetője, aki nemcsak tolmácsolt a tisztnek, de jelezte is, ha az egységnél probléma alakult ki. Hiába voltak két nép fiai, és nagyon különböző kultúra volt a két katona mögött, mégis barátság alakult ki közöttük. Annak idején nemhogy internet és mobiltelefon nem állt a rendelkezésre, de még rendes vezetékes telefonos kapcsolat sem volt kiépítve. Milton Diehl házas emberként vett részt a koreai feladatban, azonban az ott töltött 13 hónap alatt egyszer sem utazhatott haza. Feleségével a levélváltásokon túl magnószalagra mondott üzenetekkel igyekeztek kommunikálni, azonban a két országban használt lejátszók különbsége miatt a módszer nem vált be. A több mint egy év alatt egyszer találkozhattak, Japánban. Észak-Koreáról Milton Diehl elmondta: bár sosem járt abban az országban, sok katonájának családja élt a kommunista Koreában, ahol a diktatúra eszközét alkalmazták, és a népet nyomorban tartották, hogy a katonai fejlesztéseiket véghez tudják vinni.

0407_Milt_09

Dél-Korea viszont hatalmas gazdasági fejlődésen esett át az elmúlt évtizedek alatt. A '90-es években visszatért Milton Diehl megtapasztalhatta a jelentős infrastrukturális fejlődést, és az egykor szegény országból a világ 16. leggazdagabb országa lett, a 60-as években fejenként 141 dolláros GDP ma már eléri a 35 ezer dollárt. Hódmezővásárhelyre egy önkéntes szervezet révén került Milton Diehl, aki megszerette a várost és az itt élőket, s ma már a szervezet nem küld Magyarországra önkénteseket, ő saját költségén visszajár, hogy a vásárhelyi iskolákban segítse a diákokat az angol nyelv jobb elsajátításában, de nagyon sok barátja van a városban, sőt, már a barátok családtagként tekintenek rá. "Annyi szeretetet kapok itt Vásárhelyen, ami újra és újra visszahoz a városba" – mondta Milton Diehl, aki most 21. alkalommal jött el vissza floridai otthonából, de megígérte: meg fogja váltani a következő repülőjegyét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.