Kultúra

Apátfalva míves deszkaoromzatai – Márton Gábor fotókiállítása Ópusztaszeren

Apátfalva míves deszkaoromzatai  – Márton Gábor fotókiállítása Ópusztaszeren

2016. április 19., kedd
Apátfalva míves deszkaoromzatai  – Márton Gábor fotókiállítása Ópusztaszeren
160422fotokiallitas_meghivo_onte

Márton Gábor műveiből fotókiállítás nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban április 22-én. A tárlatban látható képek a XIX. század vége és a XX. század első néhány évtizede között épült apátfalvi házakat és melléképületeiket mutatják be.

Oromzaton a nyeregtetős házak rövidebb oldalának, az un. homlokzatnak felső részét értjük. Másként magyarázva az oromzat az építmények két végének tetőzet alatti, padlásteret lezáró része. Apátfalva parasztházai nem ismeretlenek a néprajztudomány számára: fotózta a falut a néprajzos-muzeológus

Juhász Antal

, az egykori apátfalvi lakos

Kerekes István

és a tavaly márciusban Kossuth-díjat kapott

Kunkovács László

fotóművész is. A fotózott házak oromzatainak alapanyaga még az a fenyőfa, amelyet annak idején a Maros folyó vizén úsztattak le Erdély hegyeiből. Ezáltal képesek ezek a deszkaoromzatok összekapcsolni időben egy egész évszázadot, térben pedig sok száz kilométert. Az "Apátfalva míves deszkaoromzatai" c. fotókiállítás ünnepélyes megnyitója április 22-én, pénteken 14 órakor lesz az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a skanzen Községháza épületében. A tárlatot megnyitja

Szikszai Zsuzsanna

, a makói József Attila Múzeum igazgatója. A tárlat Apátfalva Önkormányzata jóvoltából kerül bemutatásra Ópusztaszeren. A kiállítás május 29-ig látogatható a Községházában.

Az alkotóról

Márton Gábor

Makón született 1980-ban. Okleveles biológusként végezte tanulmányait Szegeden, ahol ma is él. Érdeklődési köre nem csupán a természettudományi szakterületekre korlátozódik, hanem szívesen foglalkozik a hagyományos kultúra, különböző megnyilvánulási formáival is. Apátfalva sajátos formavilágú parasztházainak fotózásával 2009-ben kezdett el foglalkozni rendszeresen. A falu népi építészeti kincseit először könyvekből ismerte meg, majd az itteni házak szinte zavarba ejtően cikornyás utcafrontjait személyesen tanulmányozta. Az apátfalvi képek sokáig csak a fióknak készültek, s szűk körben voltak ismertek, míg végül az utóbbi években a nagy nyilvánosság számára is bemutatta: 2015-ben először a makói Városház Galériában, majd ugyanabban az évben az apátfalvi Faluházban voltak láthatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.