Közélet

A Jobbik újraszámoltatná a Jókai utcai társasház fűtésszámláit

A Jobbik újraszámoltatná a Jókai utcai társasház fűtésszámláit

2016. április 14., csütörtök
A Jobbik újraszámoltatná a Jókai utcai társasház fűtésszámláit
jobbik_ikv_sajttaj003kf

Elsősorban a Főgázt és a nem megfelelő közbeszerzést okolja a kialakult helyzetért Tóth Péter.

Tóth Péter

, a Jobbik városatyája a pénteki közgyűlésre egyéni indítványt nyújtott be a Jókai utca 7. szám alatti társasház fűtésszámlái miatt.

Korábban lapunk

is beszámolt arról, háborognak az IKV kezelésében lévő 60 lakásos épület lakói, mert magasnak tartják a kiküldött elszámoló számlákon található összegeket. „Az elmúlt öt évről olyan számlákat küldtek ki, amelyek egyszerűen elviselhetetlenek a lakók számára. A három fűtési idényt érintő időszakról több százezer forintos elmaradásokat mutattak ki. A nagyjából egyforma méretű lakások számlái között nagy a különbség. Egyeseknek 300-400 ezer forintos tartozása volt, míg egy másik lakásnál 950 ezres csekket küldtek ki” – mondta Tóth Péter, aki szeretné elérni az összegek újraszámítását, mint ahogy az

újszegedi toronyház

esetében is történt, ehhez a megfelelő törvényi alap is megvan a jobbikos képviselő szerint. Emlékeztetett, a 17 emeletes épülettel kapcsolatos indítványa elfogadását követően a 120 lakásból már csak 6-nál jelentkezett probléma. A Jókai utcai IKV társasház problémáját abban látja, hogy „2010-ben a városnak egy elhibázott közbeszerzése volt, amelyen a Főgáz nyert,” miközben a Dégáz (GDF Suez – szerk) hálózatain keresztül szolgáltattak, s ezért rendszerhasználati díjat kellett fizetni. A közbeszerzésbe beletartoztak a városi intézmények és néhány IKV-s ház, köztük az említett. A jobbikos politikus szerint az említett rendszerhasználati díjak jelentősen megemelték a költségeket: „előfordult, hogy egy fogyasztási egységre két-háromszoros eltérés is volt két fűtési idény között. Ha pontos számítást működött volna az IKV részéről, akkor ezt a hiba elkerülhető lett volna, hiszen a lakók fűtési díjelőleget fizetnek egész évben. Azonban elsősorban a Főgáz olyan korlátlan lehetőséget kapott, amivel egyoldalún visszaélhetett, az IKV pedig nem támadta meg a rendszerhasználati díjak emelését” – osztotta meg álláspontját. Úgy tudja egy lakótól, korábban a leolvasást végző ISTA is jelezte, ha nem cselekednek, abból baj lehet.

toth_peter_sajttaj002kf

Hozzátette, később újból a GDF Suez lett a szolgáltató, ami konszolidáltabb árakat jelentett, igaz, a rezsicsökkentés előnyeit nagyfogyasztóként továbbra sem élvezhették. Vitatja annak az értelmét is, hogy míg korábban csak a ház lakói osztoztak a fogyasztáson, később ehhez a nagyáruház üzletei is hozzácsapódtak. Azzal sem ért egyet, hogy a számlákat úgy küldi ki az IKV, hogy megfenyegeti a lakókat, ha nem fizetnek, ezt fizetési meghagyásra váltják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy 30 napon belül fizetnie kell a lakónak, vagy ha ezt vitatja, akkor az összeg hat százalékának befizetése ellenében perre mehet. „Rendkívül fontos lenne, hogy a közgyűlés megbízza az újraszámolással az IKV-t. Konszolidálja a számlákat, s ha kell, menjen perre a Főgázzal” – kérte Tóth Péter. „Nagyon bízom benne, hogy ennek az indítványnak nem ugyanaz lesz a sorsa, mint az előzőnek. Ha nem kerül napirendre, azt egy véleménynyilvánításnak fogom fel, egy hadüzenetnek a város legszegényebb lakói felé, mert Szeged nem tevékenykedhet saját lakosaival szemben” – vélekedett. Korábban

Kardos Kálmán

, az IKV elnök-vezérigazgatója azt

nyilatkozta lapunknak,

hogy az előleget pontosan fizető lakóknak átlagosan 13 százalék hátraléka keletkezett. A probléma okát abban látta, hogy elődei nem számoltak el a lakókkal 2010 óta. „Minden évben kötelessége lett volna elszámolni az IKV-nak, ez azonban csak most, 2015 végén következett be, ezért ilyen magasak az összegek” – magyarázta. „Azoknál találhatóak nagy számok, akik valamilyen ok miatt nem fizettek. Van olyan lakó, aki még soha nem fizetett sem fűtési díjat, sem lakbért” – Tóth Péter Kardos e kijelentését vitatta, szerinte kevesen kaptak vissza pénzt, s még a 950 ezres számla kiegyenlítésére kötelezett lakó is fizetett be korábban. Kardos a két év közötti eltérést februárban azzal indokolta, hogy a két mérőóra közül csak az egyiket számlázta le a Főgáz 2010-2011-ben, így csak ezt kellett befizetni, most pedig a hiányzó részt kérik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.