Közélet

Vasárnapi pihenőnap: Nyakó István bízik a nyomozás sikerében

Vasárnapi pihenőnap: Nyakó István bízik a nyomozás sikerében

2016. március 7., hétfő
Vasárnapi pihenőnap: Nyakó István bízik a nyomozás sikerében
Nyakó István

Nyakó István bízik abban, hogy a rendőrségi nyomozás feltárja: kik voltak a felbujtói azoknak, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében megakadályozták népszavazási kérelmének érkeztetésében. A szocialista politikus azt megelőzően beszélt erről, hogy hétfőn tanúként meghallgatták a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

Mint mondta, azt várja a nyomozástól, hogy felderíti: melyik "agytröszthöz" köthető a történtek kitalálása, és ki fizette az őt akadályozó "kigyúrt kopaszokat". Úgy vélekedett: ez nem csupán büntetőeljárás, hanem "politikai per" is, amihez nagy segítséget nyújtott a tényfeltáró munkát végző független magyar újságírás, megkönnyítve a nyomozók munkáját. "Az elkövetői kör ugyanis beazonosítható: a szálak egy szolnoki testépítő klubba, egy herceghalmi magánlakásba és gimnáziumi osztálytársakhoz vezetnek" - mondta. Úgy fogalmazott: jó volna, ha a kormányzó párt észrevenné, hogy az emberek nem szeretik, ha elveszik tőlük a vasárnap szabadságát, és visszavonnák a boltbezárásról szóló törvényt, ami így "a rendeltetési helyén, a szemétkosárban végezhetné". A nyomozás ügyében kétségeket kelt benne az a tény, hogy az érintett napon az NVI épülete előtt "fél napon keresztül nem jelent meg rendvédelmi szerv", ami a rendőrség politikai vezetését minősíti - mondta a szocialista politikus. A BRFK pénteken a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál történtek miatt. Február 23-án tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen ott várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket. Végül elsőként egy magánszemély adta le kérdését, négy másodperccel megelőzve Nyakó Istvánt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.