Bulvár

Uniós támogatásokat elcsaló bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat

Uniós támogatásokat elcsaló bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat

2016. március 30., szerda
Uniós támogatásokat elcsaló bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a hét személlyel szemben, akik közül többen egy bűnszervezet tagjaként jogtalan előnyszerzés céljából pályáztak európai uniós és hazai költségvetési alapok által nyújtott támogatásokra.

A vádirat szerint a vádlottak tagjai voltak egy olyan gazdasági társaságokból álló hálózatnak, amely részben saját név alatt, részben pedig más személyek neve alatt működő gazdasági társaságokból állt, illetőleg volt olyan kft. is, amelyet álnév alatt irányítottak. A legális működés látszatának keltéséhez szlovák honosságú gazdasági társaságot is bevontak a szervezet keretébe anélkül, hogy ezen cég valós gazdasági tevékenységet végzett volna. Ezen túlmenően a cégek sikeres eltüntetése érdekében egy kitalált román állampolgárságú személy okmányait is előállíttatták, abba a vádlottak egyikének fényképét szerkesztve. Ezen okmány birtokában azután üzletrészeket vásároltak gazdasági társaságokban, valamint pályázati támogatások igénylése és bankoknál történő ügyintézés során is felhasználták azt. A vádlottak ezt követően a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez olyan pályázatokat nyújtottak be, amelyek megvalósítása nem állt szándékukban és azóta sem valósították meg azokat. A vádlottak három projekt vonatkozásában az állami és az európai uniós költségvetésnek cselekményükkel mintegy 120 millió forint kárt okoztak. Az ügyészség vádlottakat a károkozáshoz való hozzájárulásuk szerint minősülő és a szervezetben betöltött szerepükhöz igazodó, bűnszervezetben, vagy bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.