Közélet

Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

2016. március 25., péntek
Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

Új, a teljes merevlemezt zároló zsarolóprogramot fedezett fel a G Data német vírusvédelmi cég, amelynek tapasztalatai szerint a készítők főként cégeket céloznak meg a vírussal.

A G Data az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: a Petya nevű zsarolóprogram a merevlemez blokkolásával zárolja a fájlok elérését, de nem titkosítja ezeket. Az adatok csak díj ellenében szerezhetőek vissza, az összeg pedig minden héten a duplájára emelkedik. A kártevőt általában e-mailben küldik a HR osztályoknak, "Jelentkezés állásra" tárggyal, benne egy olyan linkkel, amelynek megnyitásával elvileg a munkakereső portfóliója tölthető le. A fájl futtatásakor azonban a számítógép összeomlik, és a fertőzés már nem akadályozható meg, a zsarolóprogram átveszi az irányítást, és közli az adatok megváltásához szükséges instrukciókat. A G Data szakemberei ugyanakkor nem javasolják a váltságdíj kifizetését, ehelyett az adatok rendszeres mentésére hívják fel a figyelmet és arra, hogy a HR osztály munkatársai ne töltsenek le és ne indítsanak el végrehajtható fájlokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy az adatok visszanyerhetőek-e. Az 1985-ben alakult G Data kiberbiztonsági cég jelenleg 9 európai országban tart fenn önálló képviseletet, több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között sok a 10-20 fős kisvállalat, de vannak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és egyéb szervezetek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.