Közélet

Trükköznének a csatornaberuházásból megmaradt pénzekkel? – A lakosok pénzét követeli vissza a Jobbik Üllésen is

Trükköznének a csatornaberuházásból megmaradt pénzekkel? – A lakosok pénzét követeli vissza a Jobbik Üllésen is

2016. március 1., kedd
Trükköznének a csatornaberuházásból megmaradt pénzekkel? – A lakosok pénzét követeli vissza a Jobbik Üllésen is
jobbik_sajttaj001kf

Üllésiek is futnak a pénzük után, a víziközmű beruházáshoz befizetett lakossági önrészből megmaradt összegnek ugyanis csak egy részét tervezik visszaadni nekik, a többit utak javítására, illetve a külterületi lakosság bekötéseire költenék. A Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett, és úgy értékelik, hogy nem lehet másra költeni a pénzt, mint amire beszedték.

Üllés, Forráskút, Bordány és Zsombó víziközmű társaságot hozott létre még 2007-ben, hogy a négy település közösen hajtson végre fejlesztést. Az üllésisek átlagosan 200 forintot fizettek önrészként, aki egy összegben teljesített, annak 160 ezret kellett fizetnie, míg aki részletekben vállalta ezt, annak nagyjából 190 ezer forintjába került.

Németh Laczkó

, az üllési Jobbik önkormányzati képviselője elmondta, tavaly télen befejeződött a beruházás, ám jelentős összeg megmaradt a lakossági befizetésekből, részben azért, mert időközben 80-ról 98,2%-osra emelkedett a csatornaberuházásnak az uniós és kormányzati támogatási aránya. „A bennmaradt pénzek visszafizetéséről nem egységesen döntöttek, volt olyan település, ahol a teljes összeget visszakapták a lakosok, jelen víziközmű társulás azonban 35 ezer forintban határozta meg azt, holott a program szinte teljes egészében uniós és állami forrásokból valósult meg” – magyarázta Németh Laczkó. A lakosok civil kezdeményezést indítottak, mivel keveslik az összeget, szeretnék visszakapni teljes egészében azt, ami jár nekik. Az önkormányzati képviselő úgy értékelte, nem szabad másra költeni a megmaradt pénzt, mint amire beszedték, Üllésen például utak felújítására és a külterületi lakossági bekötéseket valósítanák meg belelő. Az is feszültségekhez vezethet szerinte, hogy csak belterületi lakosok fizettek a csatornázásért annak idején Üllésen, most pedig a külterületi bekötéseket is a megmaradt forrásokból fedeznék.

jobbik_sajttaj004kf

A képviselő hozzátette, mivel a társulat befejezte munkáját, a tervek szerint idén tavasszal meg is szűnik, ezért is szeretné az üllési Jobbik, hogy addig számoljanak el a lakossággal. A Jobbik aláírásgyűjtésbe is kezdett az érintett négy településen, amelyben a megmaradt lakossági pénzösszegek teljes visszafizetését kérik. Németh kérdésünkre elmondta, vasárnapig gyűjtik a szignókat, és a jövő héten fel fogják keresni a polgármestereket azt kérve, hogy lépjenek az ügyben.

Tóth Péter

, a Jobbik szegedi elnöke úgy értékelte, a megmaradt pénzek sorsáról nem dönthetnek a víziközmű társulásban tagként jelenlévő polgármesterek. „A Jobbik álláspontja szerint az eredeti célra kell felhasználni forrásokat, hiába nevezhetjük hasznosnak, hogy Üllésen utakat újítanának fel belőle, hiszen akár űrállomást is építhetnének, a tény, hogy nem arra akarják költeni, amire beszedték” – szögezte le Tóth. Megjegyezte, az uniós pénzek felhasználásának szigorú szabályai vannak, szerinte nem lenne érdemes kockáztatni egy kötelezettségszegési eljárást. Leszögezte, természetesen nem akarnak kárt okozni az önkormányzatoknak, el szeretnék kerülni, hogy esetleg vissza kelljen fizetni a kapott támogatást.

Üllésiek is futnak a pénzük után, a víziközmű beruházáshoz befizetett lakossági önrészből megmaradt összegnek ugyanis csak egy részét tervezik visszaadni nekik - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=613923

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.