Közélet

Több mint 160 cég keresett külföldi kapcsolatot az EEN-Szegeddel

Több mint 160 cég keresett külföldi kapcsolatot az EEN-Szegeddel

2016. március 2., szerda
Több mint 160 cég keresett külföldi kapcsolatot az EEN-Szegeddel
DSC_0110

Egyre több vállalkozást foglalkoztatja a külföldi piacra lépés, kapcsolatainak kiterjesztése más országok területére. A hogyan azonban sosem könnyű kérdés, mivel egy cég könnyen elveszhet a jogszabályok útvesztőjében, amit tovább nehezíthet az, hogy hol találhat megbízható külföldi partnert. Erre nyújthat megoldást a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája, amely ingyenes szolgáltatásaival az elmúlt időszakban is több esetben sikeresen segítette a régió cégeinek kapcsolatépítő munkáját. 2015-ben több mint 160 ügyfél fordult ezzel a céllal a szervezethez.

Remek példa erre a szegedi székelyű Maróthy és Perényi Ügyvédi Iroda esete. A jogi vállalkozás 2012 óta tevékenykedik a vállalati jog, a kereskedelmi jog, az ingatlanokkal kapcsolatos jogok és a közbeszerzési jog, a fúziókkal és felvásárlásokkal kapcsolatos adók és szabályok területén. Az iroda több külföldi ajánlatot is talált a világ legnagyobb üzletfejlesztési irodája, az Enterprise Europe Network adatbázisában. A kiközvetített cégek közül az egyik olasz partner ajánlatát találták érdekesnek. Az olasz és a magyar EEN munkatársak felvették egymással, majd a magyar cég megkapta az olasz partner elérhetőségeit, és felvették egymással a kapcsolatot. Az előzetes tárgyalásokat követően személyesen is találkoztak, majd hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttek. Végül az EEN ingyenesen igénybevett segítségének köszönhetően a két fél több ügyfele előzetesen felvette már egymással a kapcsolatot, és így a magyar és az olasz partner sikeres közös munkára számíthat. Szintén az Enterprise Europe Network kapcsolatrendszerén keresztül érkezett a kamarához egy megkeresés, amely egy aradi kiállítás szervező cégnek keresett beszállítókat a Dél-alföldi régióból. A megadott paraméterek alapján a január 21-i találkozóra már egy szűrt kör került meghívásra Szegedre, akik az Expo Design System SRL vállalat bemutatkozása után már a konkrét feladatokkal ismerkedhettek meg. A névjegykártyák begyűjtésén túl a tárgyalás a résztvevő helyi cégek képviselői számára egy részletes referencia árajánlat kéréssel zárult. Hasonló találkozóra került sor miután kamaránkat a svédországi Örebro-i Enterprise Europe Network iroda tájékoztatta, hogy a közeljövőben egyik ügyfelük, a svéd a MoveTech AB képviselői szerbiai tesznek látogatást. Az út alkalmával lehetőség nyílt egy magyarországi partnertalálkozó megvalósítására is. A rövid idő ellenére a régióból több olyan fémmegmunkálással foglalkozó céget is meg tudtunk hívni a szegedi találkozóra, akik megfelelő technológiával rendelkeznek a svédek által megadott konténerek gyártásához. A CSMKIK-ben zajlott februári 23-i találkozón először bemutatkozott a 20 éves svéd vállalkozás, majd lehetőséget biztosítottunk négyszemközti tárgyalásokra is.Az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának teljesen ingyenes szolgáltatásairól a kamara honlapján tájékozódhat bővebben!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.