Kultúra

Szeremlei Társaság: negyedszázada a helytörténet szolgálatában

Szeremlei Társaság: negyedszázada a helytörténet szolgálatában

2016. március 29., kedd
Szeremlei Társaság: negyedszázada a helytörténet szolgálatában
Szeremlei plakát

Március 31-én, csütörtökön 16 órától az Emlékpontban mutatja be 2016-os évkönyvét a 25 éve alakult Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság. A kötetet a társaság jubileumi rendezvénysorozatának nyitányán a társaság elnöke, Benkő László ajánlja az érdeklődők figyelmébe, míg a Hódmezővásárhelyi Levéltár igazgatója, Szenti Csilla a társaság és a levéltár kapcsolatáról tart előadást, amely után az elmúlt negyedszázadról hallhatnak Szigeti János és Kruzslicz István alapító tagoktól.

Az esten a kötetben megjelent tanulmánya kapcsán

Kamocsay Gáborról

, a bolgárkertészet vásárhelyi meghonosítójáról, a Kakasszéki-tó mellett létesült szanatórium egyik alapítójáról és igazgatójáról tart előadást

Presztóczki Zoltán

, míg

Béres Dezső

az évkönyvben a Vásárhelyen élt és a városban dalárdát szervező „magyar trubadúr” és zeneszerző,

Nyizsnyay Gusztáv

életéről és munkásságáról írt dolgozata apropóján ismerteti helytörténeti kutatásainak eredményeit. Presztóczki Zoltán tanulmányában így ír Kamocsay Gáborról: „Az ötlet, mely szerint a gyógyhatású Kakasszéki-tó mellé szanatóriumot kell szervezni, tőle ered. Az 1920-as évek közepén megalakított kakasszéki Gyógyfürdő Részvénytársaság igazgatójaként oroszlánrésze volt a regionális hatáskörű gyógyintézet és a hozzá kapcsolódó létesítmények megvalósításában. Különösen jó kapcsolatot épített ki Mayer Jánossal (1871-1955), a Bethlen-kormány földművelésügyi miniszterével. Az ő közbenjárásának is köszönhető, hogy a harmincas évek első felében a Kakasszéki-tó mellett felépült a szanatórium, hivatalos nevén az Erzsébet Kórház csontgümőkór osztálya. Környékén a tehetősebb vásárhelyi polgárok nyaralókat építettek. A kórházi részleget

Dr. Genersich Antal

igazgató főorvos, a fürdőt Kamocsay vezette igazgatóként, egészen 1935-ig. A Földművelésügyi Minisztériumhoz1947-ben írt levélben egykori munkatársai kiemelték, hogy az igazgatójuk maximálisan elvégezte a rábízott feladatokat.” A társaság tagja – és a 2016-os évkönyv szerzője – az Emlékpont két történésze.

Nagy Gyöngyi

Héjahalomtól Karoskútig, illetve

Zeman Ferenc

A szélsőjobboldal és a baloldal Vásárhelyen a két világháború között című munkái is olvashatóak a március 31-én bemutatásra kerülő kiadványban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.