Közélet

Palkovics: nem állnak fenn a jogszerű sztrájk törvényi feltételei március 30-ra

Palkovics: nem állnak fenn a jogszerű sztrájk törvényi feltételei március 30-ra

2016. március 17., csütörtök
Palkovics: nem állnak fenn a jogszerű sztrájk törvényi feltételei március 30-ra

Az oktatási államtitkár szerint a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a keddi, "politikai tüntetésen bejelentett, március 30-ra vonatkozó egyórás akció" esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn.

Palkovics László

ezt csütörtöki online fogadóóráján közölte,

Pukli István

, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója bejelentésére reagálva, hozzátéve: arra kérik "a keddi politikai akció szervezőit", hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre. Pukli István, a Tanítanék! mozgalom egyik alapítója a Kossuth téren március 15-én tartott a demonstráción bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte, amelyek elmaradása esetére egyórás országos pedagógussztrájkot helyezett kilátásba március 30-ra.

Orbán Viktor

szerdán a nol.hu-nak azt mondta: úgy vette, ez egy tréfa. Arra a felvetésre, hogy akkor sztrájk lesz, a miniszterelnök annyit mondott, "én jövök dolgozni". Palkovics László kitért arra is, hogy a köznevelési kerekasztal eddigi három ülése igazolta, hogy a gyermekek, a pedagógusok, az iskolák érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A kormány és a köznevelési kerekasztalon részt vevő szakmai szervezetek közös célja, hogy a gyermekek versenyképesebb tudást szerezzenek, a pedagógusok munkáját és az iskolák működését javítsa. Az egy hónapja alakult köznevelési kerekasztal számos eredményt hozott, a kormány minden felvetésre nyitott - közölte. Hozzátette: a kormány a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottságával tárgyal a pedagógusok által kívánt változásokról, az egyeztetések a szerdán és csütörtökön is tartanak. Az általuk megfogalmazott 25 pont lefedi, sőt szakmailag és tartalmilag is bővebb más szervezetek javaslatainál. Az MTI kérdésére jelezte: a pedagógus sztrájkbizottság 25 pontjából 18-20 pontban közeledtek az álláspontok, de vannak még nyitott kérdések. A sztrájkbizottsággal történt egyeztetések lezárását követően tájékoztatni fogják a nyilvánosságot - tette hozzá. Kiemelte: a köznevelés ügyeit továbbra is ezen szakszervezeti egyeztetéseken és a köznevelési kerekasztalnál kívánják megvitatni. A kerekasztalra pedig továbbra is várják a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.