Írjon nekünk

Egyetem

Palkovics Szegeden: Az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevők sikeresek az egyetemen is + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

arany_janos_tehetseggondozo_konferencia13_gs

A program szegedi osztályaiba járó diákok nemzetközi szinten is sikeresek. Az államtitkár a köznevelési kerekasztalról és a KLIK átalakításáról is beszélt.

„Az oktatásban és köznevelésben kialakult helyzetre nemcsak problémaként, hanem lehetőségként is lehet tekinteni. Megteremtődött a lehetőség az oktatási rendszer átalakítására, arra, hogy elvégezzük azokat a feladatokat, amelyeket az elmúlt 25 évben nem tettünk meg” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) 13. Tehetséggondozó Konferenciáján a szegedi városházán.

„Mindenkinek azt kell tanítani, amit nem tud” – idézte a legújabb szegedi díszpolgárt, Csapó Benőt Kozma József (MSZP), az oktatási bizottság elnöke. Azt gondolja a politikus, hogy a pedagógusok „gyönyörű hivatásukkal szolgálják a hazát”. Kiemelte, az állami támogatással megvalósuló Szegedi Tudós Akadémia létrejöttét, amely reményei szerint a város tudományos életét még jobban megerősíti.

„A tehetséggondozás a tehetséges gyermekek mellett a lobogó pedagógusokon is múlik, azokon, akik a diákokat eljuttatják a következő szintre” – vélekedett Gál Béla, az AJTP-t Szegeden befogadó Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. A 16 éves programot hatékonynak és sikeresnek ítélte.

„Nagyon szerettük a laborgyakorlatokat, az iskolában világszínvonalú laboratóriumban dolgozhatunk” – emelte ki Nikolényi Gergő és Marton Ákos, az intézmény két biológia szakos diákja. Hatszoros túljelentkezés volt a tagozat 14 helyére, ők bejutottak. Járhattak Londonban, Rómában, Erdélyben. Magyarországon és külföldön is sikeresek voltak, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a biológia szekció döntőjébe négy tanuló került be 2015-ben, idén várhatóan hat fő jut be. A két diák TUDOK első díjat is nyert, az Európai Uniós Természettudományos Diákolimpiáról pedig egy arany- és egy ezüstéremmel tértek haza 2014-ben.

arany_janos_tehetseggondozo_konferencia10_gs

Palkovics László elmondta, az Arany János Tehetséggondozó Programot elvégző középiskolások 80 százalékát felvették diplomát biztosító képzésre. Rámutatott, az ebből a programból érkező hallgatók között csupán hat százalék nem fejezi be az elkezdett képzést, ami sokkal jobb a felsőoktatás egészére jellemző 30-35 százalékos lemorzsolódási aránynál.

A kormány négymilliárd forintot elkülönített a program folytatására – mondta a konferencia résztvevőinek Palkovics László. Az összeg azért magasabb a szükséges 3-3,5 milliárdnál, mert a korábban felhalmozódott tartozásokat is rendezni kívánják – tette hozzá Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Mindketten leszögezték, a szükséges forrásokat a jövőben is biztosítani tudja a kormány.

„Nemsokára meghirdetjük az új nemzeti kiválósági programot, amely annyiban újdonság, hogy azokat az egyetemi hallgatókat kívánjuk támogatni, akik már ezen évek alatt bekapcsolódnának a tudományos kutatómunkába. Hamarosan már azokat a diákokat is támogatjuk az első egyetemi évben, akik középiskolai éveik alatt tanulmányi versenyeken sikereket értek el” – jelentette be Palkovics László.

A köznevelési kerekasztal nagyon nyitott, meghívtuk az összes érdekeltet. Igaz, volt, aki nem jött el, mások pedig kívülről segítek a munkáját – osztotta meg az eddigi tapasztalatokat az államtitkár. Kiemelte, a hat munkacsoport által elvégzett munka jelentőségét. Azt gondolja, hogy a finn példa követendő a magyar oktatás számára. A ’80-as évek végén ő korrepetálta diáktársait egy ottani egyetemen, mert annyira gyenge volt az ottani közoktatásban a matematikatanítás, ma a világ és Európa élvonalában vannak északi rokonaink.

A KLIK gazdasági működését is áttekintették. A 17 milliárd forintos tartozást azonnal kifizetik, s négy hónap múlva egy átalakított, problémamentes szervezetet hoznak létre az intézményfenntartóból.

Palkovics László szerint az oktatás körül kialakult helyzetre nem problémaként, hanem lehetőségként kell tekinteni – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=614710

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 3.

Egyetem

A felsőoktatás aktuális kérdéseit vitatják meg a SZAB-székházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

December 16-án, hétfőn.

Tovább olvasom

Egyetem

Nyílt napot tart az SZTE mezőgazdasági kara

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

December 13-án, pénteken 10 órától.

Tovább olvasom

Egészség

Betegőrző monitorokat kap a gyermekgyógyászati klinika

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál