Közélet

Március 15. - Gyurcsány: az új keletű önkény Budapesten próbálja meg akaratát érvényesíteni

Március 15. - Gyurcsány: az új keletű önkény Budapesten próbálja meg akaratát érvényesíteni

2016. március 15., kedd
Március 15. - Gyurcsány: az új keletű önkény Budapesten próbálja meg akaratát érvényesíteni
Niedermüller Péter; Gyurcsány Ferenc; Molnár Csaba

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. A Demokratikus Koalíció elnöke erről kedden, a párt ünnepi megemlékezésén beszélt.

Gyurcsány Ferenc

a Pilvax kávéház előtt tett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: amikor "az önkény ura" a szabadság szavát veszi a szájára, akkor "bemocskolja egyik legszebb szavunkat". Ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de a miniszterelnök szájából a szabadság szava "áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát" - jelentette ki az ellenzéki politikus. A volt kormányfő kijelentette, hogy a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget - tette hozzá. A pártelnök kijelentette, hogy továbbra is a nyugalom és az alkotmányos forradalom pártján állnak. Forradalom atekintetben, hogy így nem lehet folytatni, de alkotmányosság abban az értelemben, hogy az "önkény megtörésének" egyetlen módja van, a "nem szabad, nem független", de nyomokban demokratikus vonásokat tartalmazó választás - fejtette ki. Az elmúlt csaknem 26 év alatt a demokraták és hazafiak egymással is sokat vitatkoztak, amelyek után "sokan viseljük politikai testünkön különböző karcok kivehetetlen nyomait" - mondta. A politikus ennek ellenére azt ajánlotta, hogy a "demokratikus sokaság" felejtse el sebeit és tévedéseit, mert csak együtt tudják leváltani az "önkényt". Gyurcsány Ferenc hozzátette, nem féltékenységet, hanem nagyvonalúságot ajánl. Az ellenzéki politikus emellett mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a délutáni pedagógusdemonstráción, de azt kérte, hogy a résztvevők polgárként és ne pedig valamelyik párt képviselőjeként csatlakozzanak a tüntetéshez. Végül azoknak a márciusi ifjaknak a példáját ajánlotta mindenki figyelmébe, akik nem akartak kompromisszumot kötni az alávetettséggel, a szolgasággal, hozzátéve: ma ugyanennek jött el az ideje. Orbán Viktorra utalva arra kérte hallgatóit, hogy miközben a "zsarnok" beszédet mond a Nemzeti Múzeum lépcsőin, gondoljanak arra, hogy "ez a tisztesség helyett a tisztességtelenség, az igaz beszéd helyett a hazugság, az emelkedettség helyett a zuhanás beszéde lesz, mert ez a hatalom zuhanni fog a történelem mélyébe". Gyurcsány Ferenc a beszédét a "vesszen a zsarnok!" felkiáltással zárta, majd ezt követően a párt vezetői a néhány tucatnyi megjelent érdeklődő előtt koszorút helyeztek el a Pilvax kávéház falánál.

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják - a Demokraitkus Koalíció is tartott megemlékezést Budapesten március 15. alkalmából. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=618029

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.