Közélet

Március 15. - Gulyás Gergely: a függetlenség 1848-ban sem jelentette az elszigetelődés vágyát

Március 15. - Gulyás Gergely: a függetlenség 1848-ban sem jelentette az elszigetelődés vágyát

2016. március 14., hétfő
Március 15. - Gulyás Gergely: a függetlenség 1848-ban sem jelentette az elszigetelődés vágyát

A függetlenség 1848-ban sem jelentette az elszigetelődés vágyát, Magyarország a 19. században, a nemzetállamok forradalmakkal kísért kialakulásának időszakában is az európai kultúra hordozója és része volt - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hétfőn a bécsi magyar nagykövetségen tartott március 15-i ünnepségen.

Magyarország ma joggal várhatja el, hogy egyenrangú és megbecsült tagként tekintsenek rá Európában és bárhol a világban, hiszen kevés ország tett hazánkhoz hasonlóan sokat a szabadságért - fogalmazott

Gulyás Gergely

. Hozzátette: e szabadság természetes és hasznos része a politika vita. Magyarok hét nemzedéke nőtt fel az 1848-as forradalom óta, és a kérdés mind a hét nemzedék számára ugyanaz volt: össze tudunk-e fogni és tudunk-e olyan közös célokat kitűzni, amelyek egyesítik a nemzetet? - hangzott az Országgyűlés alelnökének beszédében. Az 1848-as forradalom pillanatai a nemzeti egység ígéretére emlékeztettek minket, hiszen kell egy olyan nemzeti cél, amelynek fényében elhalványulnak az amúgy létező különbségek - hangsúlyozta. Az, hogy a 168 évvel ezelőtti március 15-i forradalom kitörésére Bécsben, a Habsburg-birodalom központjában emlékezhetünk, a Habsburg-ház Debrecenben kimondott trónfosztásánál elnöklő, forradalmi tevékenységéért kivégzett mártír, Perényi Zsigmond szépunokájának, Perényi Jánosnak mint bécsi magyar nagykövetnek meghívására, egyszerre bizonyítéka az idők változásának és Isten nagyszerű humorérzékének - mondta Gulyás Gergely. E látszólagos ellentmondás vagy történelmi paradoxon egyszerre szolgál bizonyítékul arra, hogy megmaradtunk, hogy visszanyertük szuverenitásunkat, sőt arra is, hogy mára baráti és szövetségesi a viszonyunk azokkal, akikkel szemben egykori nemzeti függetlenségünkért fegyvert fogtunk - emelte ki. Az ünnepi megemlékezésen mintegy kétszázötvenen vettek részt. Tiszteletét tette

Johannes Hübner

parlamenti képviselő, az osztrák-magyar baráti tagozat elnöke, a parlament külügyi bizottságának alelnöke valamint

Maria Rauch-Kallat

, a Magyar-Osztrák Társaság elnöke, volt egészségügyi miniszter. Jelen voltak továbbá a diplomáciai testületek, az osztrák politikai élet és a helyi magyar szervezetek képviselői is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.