Közélet

LMP: felgyorsíthatja vidék elnéptelenedését a csok

LMP: felgyorsíthatja vidék elnéptelenedését a csok

2016. március 26., szombat
LMP: felgyorsíthatja vidék elnéptelenedését a csok

Felgyorsíthatja a vidék elnéptelenedését a csok (családi otthonteremtési kedvezmény), mert sokan arra használják majd azt, hogy egy kistelepülésről egy nagyobba költözzenek - mondta Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati szakszóvivője szombaton az MTI-nek, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában.

A szóvivő szerint a csok nem fog segíteni a "leszakadó" kistelepüléseken, sőt tovább nőhetnek a területi különbségek. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok szerint az igénylők harmada, fele budapesti vagy Pest megyei és ezeken kívül is szinte csak a jobb helyzetben lévő nagyvárosokból jelentkeztek a támogatásra. A csok abban az esetben járulhatna hozzá az elvándorlás megállításához, ha összehangolnák a vidékfejlesztést, munkahelyteremtést és a közszolgáltatás javítását célzó intézkedésekkel - hangsúlyozta a politikus. "Ma az adózók fele a létminimum alatt keres, így hiába vállalnának gyereket, nem engedhetik meg maguknak. Ezeken a családokon nem fog segíteni a csok, hiszen a legtöbbjük nem is mer bevállalni egy tízmilliós hitelt" - mondta

Gerstmár Ferenc

. Az LMP szerint előbb fel kell számolni a "dolgozói szegénységet", csökkenteni kell az átlag alatt keresők foglalkoztatásának terheit, és be kell vezetni az "igazságos" többkulcsos adórendszert, a minimálbért pedig adómentessé kell tenni.

Fidesz: az ellenzék eltörölné az otthonteremtési programot

Az ellenzék folyamatosan támadja az otthonteremtési programot, ha rajtuk múlna, eltörölnék - reagálta a Fidesz képviselőcsoportja szombaton az LMP szakszóvivőjének kijelentéseire. A Fidesz szerint viszont az otthonteremtési program az új és a használt lakás vásárlását is olcsóbbá teszi, segíti a munkahelyteremtést, és mivel minden településtípuson elérhető, minden város vagy falu életképességét képes javítani. Sőt - tették hozzá - számos vidéki település jelentős helyi támogatással, például ingyen telekkel még ki is egészíti a kormányzati támogatást. "A vidéket és a kistelepüléseket az a baloldali politika tette tönkre, amely megduplázta a munkanélküliséget és megszüntetett minden otthonteremtési támogatást" - hangsúlyozta a kormánypárt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.