Bulvár

Lenmagolajakat vont ki a forgalomból a hatóság

Lenmagolajakat vont ki a forgalomból a hatóság

2016. március 11., péntek
Lenmagolajakat vont ki a forgalomból a hatóság

Határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt lenmagolaj tételeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe - közölte a Nébih az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza Schneekoppe étkezési lenmagolaj néven. A vállalkozás önkéntes intézkedésként kivonta a forgalomból az érintett tételeket és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is. A közlemény szerint a több európai tagállamot, köztük Magyarországot is érintő riasztás az EU élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. A termékben a német hatóság határérték feletti mennyiségben mutatott ki benzolszármazékokat. Ezek az anyagok több száz, kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani azt. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.